PDA

View Full Version : mari buat bubu udang



KakiBottom
28th June 2009, 04:37 AM
http://i966.photobucket.com/albums/ae145/kakibottom/bubuudang75dpi.jpg?t=1246134904
(Dilukis semula untuk menjaga copyright asal)
---------------------------------------------------------------------
Saya terbaca dari buku pancing 150 Petua & Teknik Memancing Karangan Ahmad Akim cara2 membuat bubu udang untuk buat umpan. Sesapa yang ada ilmu gadget2 memancing macam ni bolehlah kongsi bersama.

kapten hook
28th June 2009, 06:24 PM
emm...TQ...cukup simple dan menarik dan boleh dipraktikkan cuma...rasanya kena letak pemberat jika sg berarus dan 1 lg jika guna botol air mcm yg ditunjukkan hanya udang kecik je yg lepas masuk bubu tu sbb muncungnya kecil...rasanya utk jenggo xseswai kot...pendapat 25 sen... :D

danhans
28th June 2009, 07:06 PM
kpt hook, bubu ni utk cari udang nak buat umpan..umpan udang tu nnt baru pakai utk pancing jenggo..
kalo bubu dpt jenggo takkan nak buat umpan..hihihihi

kapten hook
28th June 2009, 07:44 PM
kpt hook, bubu ni utk cari udang nak buat umpan..umpan udang tu nnt baru pakai utk pancing jenggo..
kalo bubu dpt jenggo takkan nak buat umpan..hihihihi

betul lah dan...kawan xpasan lak td...sori tuan tanah...hehehe :ymblushing:

revolution_war
28th June 2009, 08:31 PM
crk botol meneral yg besar yg digunekan kat opis2 tu
kalo nak jenggo
kekeke
br bleh dpt kot
:D

stone anglerina
29th June 2009, 12:15 PM
selain tuh leh wat tangkap anak2 ikan kecik.. pastu bela kat akuarium..

casio
29th June 2009, 12:32 PM
wah, kretip sungguh! slalu buat bekas lilin jer. berguna sungguh botol mineral ni.

anokbbuddu
29th June 2009, 04:08 PM
bila tengok gambarajah tu..botol 1.5l 100plus x sesuai digunakan....sbbnya injap bubu buleh "loncos" masuk kedalam...

J3me
29th June 2009, 04:12 PM
elok letak pemberat seperti yg dicadangkan oleh kepeten huk...
pastu tambat ngan tali mono ke rapia..senang nak angkat balik..sbb mende ni nanti tegolek ke dasar plak..mcm kalu letak celah2 batu ke..err leh paham ke kawe ckp ni...heheheh kawe pun mcm pening je

bdboy76
29th June 2009, 07:38 PM
elok letak pemberat seperti yg dicadangkan oleh kepeten huk...
pastu tambat ngan tali mono ke rapia..senang nak angkat balik..sbb mende ni nanti tegolek ke dasar plak..mcm kalu letak celah2 batu ke..err leh paham ke kawe ckp ni...heheheh kawe pun mcm pening je

j3me adalah pakar dalam babbubu membubu nie :D

pla chon chaser
22nd February 2010, 09:02 PM
bubu sungai ker tu?

piyang
22nd February 2010, 09:09 PM
saya pasti dikalangan kite nih, ade mentuanya tahunak buat gelogoh dari kulit kayu...
ade yang tahu ker?

pero2kelisa
22nd February 2010, 09:43 PM
hahahaha sebab bubu nilah pokwel tak puas ati dgn aku aritu kat kuala koh..aku tak kumpau sebab dapat anak udang 3 ekor anak ikan sekor...

faeiz
22nd February 2010, 09:46 PM
gambaran tentang wat bubu udang ni pun mmg bagus..agaknya kalu nak try dapat udang yang besar leh la ganti kan botol tu ngan benda yang lebih besar sikit kan..penah dengor kalu guna stokin dalam taruk belacan pun leh tangkap udang kan..huhu

Mookie Blaylock
28th February 2010, 09:33 PM
mmg power bubu ni dul
cari anak udang dapat anak sepat

Baung Belulang
28th February 2010, 11:18 PM
ambe slalu gak buat cara ni terutama time amergency umpan abiss. mmg wonderpull.

mofudume
1st March 2010, 02:27 PM
hahahaha sebab bubu nilah pokwel tak puas ati dgn aku aritu kat kuala koh..aku tak kumpau sebab dapat anak udang 3 ekor anak ikan sekor...

=))

gaara_X
2nd March 2010, 10:07 AM
tak leh cari makan ler nampaknya penjual udang....ahaks!!

pla chon chaser
3rd March 2010, 07:59 PM
kene jadi penjual cucur udang ler pulok.