PDA

View Full Version : Nak Mancing ikan besar dari tebing



J3me
5th March 2009, 12:35 PM
Dalam musim kekumpauan yg nyata bg kawe skrg ni...kawe ingin bertanya kepada geng lubuk sekian..cemana nak pancing ikan yg besar2..memandangkan kawe tak penah naik lagi yg lebih sekilo pun..(untuk ikan laut je ni...dulu..lenkali air tawar plak)

Tempat kawe nak test....Pulau Indah..dari tebing je

umpan nak pakai....belanak & udang idup..

Bleh ke tuan2 bg teknik n panduan bg mereAlisasikan suma ni...tp terpulang pada rezeki..cuma usaha je kita bleh...kan..?

wak
5th March 2009, 12:49 PM
pakai aje pedal ayam ke isik ikan duri...berebut2 blukang besar peha yg ternyate lebih sekilo tergantung di mata kail mike.....ngehehehehehe........laaaariiiiiiiiiiiiii iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

J3me
5th March 2009, 12:53 PM
sedap ke blues gang tuh?

wak
5th March 2009, 12:55 PM
erkkkk....yg ni payah kawan nak explain....dia cume besar le...sedap...errr..errr...

moskito
5th March 2009, 12:58 PM
Bro J3me....

Yg selalu saya buat.... set up satu pancing yg agak2 power sikit, rod panjang sikit, reel besar sikit, mata kail besar, umpan besar (sotong, ikan selar/kembong/udang mati/ udang hidup/ belanak mati atau hidup). Baling dan letak elok2, letak loceng, ikat supaya tak terbang rod nanti. Selang 1 jam check umpan... kalau umpan mati digunakan dan asyik habis jer (maknanya ada banyak ikan kecik kat situ). Kalau umpan tak berusik (maknanya takde ikan kat situ atau ikan tak nak makan)...baling ler kat tempat lain.

or Kalau tgk umpan tak berusik, lepas baling dan tunggu dalam 1/2 jam, karau lah 5-6 kali utk ubah tempat... nie kalau utk umpan hidup atau umpan mati yg ikan tak usik.

Sotong kurita seekor mmg cantik utk ikan yg besar2 nie... ikan belanak hidup pun cun.... udang hidup senang nak dapat tapi bila nak baling kuat2 dia mudah tercabut. Mungkin boleh refer mamat kuantan mancing pari (VCD Sirip yg lepas) cara ikatan utk udang.

Bende nie bila dapat kira bonuslah.... ada 2 pancing utk ikan2 biasa nie....gelama, duri, belukang, ketuka, tanda, gerut2 dan macam2 lagilah yg sudi makan umpan tu. hehehe

Good Luck... saya pun tak pernah dapat ikan besar nie... hahaha. ;) :D

revolution_war
5th March 2009, 01:04 PM
jeme
try g youtube..
taip surfcast
ade vdeo tu ade 3 siri
die aja dr ikatan, ape brg yg perlu , joran cemane , mesen ape , and care balingan tuk dpt jarak dlm 100 meter lbih kot..

J3me
5th March 2009, 01:07 PM
pancing power tu takde la....yg chap ayam je...hehe...chu-ma nya...reel tu 9000 punya series,panjang rod dlm 9-15kaki, mainline 60lb, perambut 80lb..mata 2/0..belanak sejengkal..
perambut tu panjangnya dlm 2kaki je..

kalu udang idup kawe meng-flying fox-kan beliau...

kadang tu kalu buntal yg gigit..tali 60lb tu putus camtu je...

bleh tuan2 bg setting perambut, mata yg mmg biasa digunakan utk ikan besau...
kalu ada gambarajah lagi bagus

pero2kelisa
5th March 2009, 01:50 PM
apa lagi j3me...heheh.ko nak besar mana lagi..?bulan tujuh ni kita gi sedeli..dgr ade kosong lagi..:)

J3me
5th March 2009, 02:03 PM
apa lagi j3me...heheh.ko nak besar mana lagi..?bulan tujuh ni kita gi sedeli..dgr ade kosong lagi..:)
sedili?

wak
5th March 2009, 02:19 PM
pakai ikan bulus pun okeh untuk pari...senang sikin nak cast jauh sebab beliau ni liat...

moskito
5th March 2009, 05:13 PM
Kalau pancing dari Tebing PULAU pun okay gak.....hehehe

shafiq
5th March 2009, 07:46 PM
J3me..kawe lik kg cuti skolah ni...jgn lupa sms ingatkan kawe pos brg deme.... :)

revolution_war
5th March 2009, 09:29 PM
pancing power tu takde la....yg chap ayam je...hehe...chu-ma nya...reel tu 9000 punya series,panjang rod dlm 9-15kaki, mainline 60lb, perambut 80lb..mata 2/0..belanak sejengkal..
perambut tu panjangnya dlm 2kaki je..

kalu udang idup kawe meng-flying fox-kan beliau...

kadang tu kalu buntal yg gigit..tali 60lb tu putus camtu je...

bleh tuan2 bg setting perambut, mata yg mmg biasa digunakan utk ikan besau...
kalu ada gambarajah lagi bagus

dah g tengok kat you tube tak?
org tu pakai tali 20 paoun je
tp pakai shock leader 120 pound braided
n die ade care setting umpan n batu
time baling die ade brg tuk tanak bg umpan terbang time baling
taim tarik balek batu die ade brg gak die tunjuk nak kasi batu tu tros naik kat surface air dr ikot bottom tuk ngelak sangkut..
g la usha youtube

J3me
6th March 2009, 09:34 AM
pancing power tu takde la....yg chap ayam je...hehe...chu-ma nya...reel tu 9000 punya series,panjang rod dlm 9-15kaki, mainline 60lb, perambut 80lb..mata 2/0..belanak sejengkal..
perambut tu panjangnya dlm 2kaki je..

kalu udang idup kawe meng-flying fox-kan beliau...

kadang tu kalu buntal yg gigit..tali 60lb tu putus camtu je...

bleh tuan2 bg setting perambut, mata yg mmg biasa digunakan utk ikan besau...
kalu ada gambarajah lagi bagus

dah g tengok kat you tube tak?
org tu pakai tali 20 paoun je
tp pakai shock leader 120 pound braided
n die ade care setting umpan n batu
time baling die ade brg tuk tanak bg umpan terbang time baling
taim tarik balek batu die ade brg gak die tunjuk nak kasi batu tu tros naik kat surface air dr ikot bottom tuk ngelak sangkut..
g la usha youtube
bukak u tube ni mmg bersepah pasal surfcast tuan..cuba bg link yg tuan tgk ni..leh

ubikentang
6th March 2009, 11:36 AM
ada hati nak ikan besar dari tebing.hahaha.

J3me
6th March 2009, 11:36 AM
ada hati nak ikan besar dari tebing.hahaha.
hehehe....tu la kan..ibarat mengejar sebarau kkb....ngeh3

ubikentang
6th March 2009, 11:38 AM
ahad ni aku tak konpom j3me..sabtu aku ada trip trekking memburu sebaro dan kelah.balik kang aku kasi konpom ek.

J3me
6th March 2009, 11:41 AM
ahad ni aku tak konpom j3me..sabtu aku ada trip trekking memburu sebaro dan kelah.balik kang aku kasi konpom ek.
beressss...alang2 trekking tu naik le 2-3 hari..

Feroz
6th March 2009, 01:19 PM
ahad ni aku tak konpom j3me..sabtu aku ada trip trekking memburu sebaro dan kelah.balik kang aku kasi konpom ek.

uik macam menarik jerk ikut leh :D

bdboy76
6th March 2009, 02:43 PM
apa susah sgt j3me ko buat mcm biasa jerk...kalau ada rezeki pakai umpan ayam kentakey pun leh dapat pari tekap

ubikentang
7th March 2009, 11:49 PM
ahad ni aku tak konpom j3me..sabtu aku ada trip trekking memburu sebaro dan kelah.balik kang aku kasi konpom ek.

uik macam menarik jerk ikut leh :D

sor bro feroz tak prasan.trip ni di kanselkan sebab guide org asli sakit pulak.trip ni dah ubah jadi trip casting berduaan je.huhu

lubuk_emas
9th March 2009, 02:34 AM
maner report ni tetuan j3me :D

J3me
10th March 2009, 09:16 AM
nak report ke...secara puratanya...kawe try di laut, dpt anak gelama besar skit dari belanak..
tak puas..try di sungai hulu....dapt spoon n spoon ilang..
cuba lagi..try di tasik USJ..dapat anak tilapia itam besar 3 jari..

Kumpau seantero!!

metyan
10th March 2009, 09:48 AM
nak report ke...secara puratanya...kawe try di laut, dpt anak gelama besar skit dari belanak..
tak puas..try di sungai hulu....dapt spoon n spoon ilang..
cuba lagi..try di tasik USJ..dapat anak tilapia itam besar 3 jari..

Kumpau seantero!!

j3me .... ko kena mandi bunga nih... 13 jenis bunga....
yang 7 jenis bunga dah tak boleh dah... madal! :D

J3me
10th March 2009, 09:49 AM
kena mandi bunga api agaknya heheheh

metyan
10th March 2009, 10:10 AM
kena mandi bunga api agaknya heheheh

kalo mandi bunga api...., takleh pulak nak beza antara ko ngan kerapu bara.... :))

aevilla
10th March 2009, 07:48 PM
bro aku ingat kau kene pergi bertapa ilmu hikmat kelapan....baru ok kot.....jangan mare....

Brother`mon
10th March 2009, 08:42 PM
Jangan putus asa bro...cuba mancing dari Tebing Lain plak..manatau dapat ikan mulut merah..hehehehe

gurau je... :P

piyang
10th March 2009, 08:55 PM
fuhh..nasihat tetuan ito ni boleh diguna pakai untuk manceng kat laut...kat kenyir kalu...kena naik spitbot dengan die, baru tahu rahsia...
Bro J3me....

Yg selalu saya buat.... set up satu pancing yg agak2 power sikit, rod panjang sikit, reel besar sikit, mata kail besar, umpan besar (sotong, ikan selar/kembong/udang mati/ udang hidup/ belanak mati atau hidup). Baling dan letak elok2, letak loceng, ikat supaya tak terbang rod nanti. Selang 1 jam check umpan... kalau umpan mati digunakan dan asyik habis jer (maknanya ada banyak ikan kecik kat situ). Kalau umpan tak berusik (maknanya takde ikan kat situ atau ikan tak nak makan)...baling ler kat tempat lain.

or Kalau tgk umpan tak berusik, lepas baling dan tunggu dalam 1/2 jam, karau lah 5-6 kali utk ubah tempat... nie kalau utk umpan hidup atau umpan mati yg ikan tak usik.

Sotong kurita seekor mmg cantik utk ikan yg besar2 nie... ikan belanak hidup pun cun.... udang hidup senang nak dapat tapi bila nak baling kuat2 dia mudah tercabut. Mungkin boleh refer mamat kuantan mancing pari (VCD Sirip yg lepas) cara ikatan utk udang.

Bende nie bila dapat kira bonuslah.... ada 2 pancing utk ikan2 biasa nie....gelama, duri, belukang, ketuka, tanda, gerut2 dan macam2 lagilah yg sudi makan umpan tu. hehehe

Good Luck... saya pun tak pernah dapat ikan besar nie... hahaha. ;) :D

J3me
11th March 2009, 09:39 AM
Jangan putus asa bro...cuba mancing dari Tebing Lain plak..manatau dapat ikan mulut merah..hehehehe

gurau je... :P


tebing mana tuh bro..mon? heheh beminat plak

J3me
11th March 2009, 09:41 AM
bro aku ingat kau kene pergi bertapa ilmu hikmat kelapan....baru ok kot.....jangan mare....


ooo jauh lagi la tu..kawe skrg baru di hikmat pertama aras 3...setiap hikmat ada 29 aras..setiap aras ada 17 bab..satu bab 3 bahagian

moskito
11th March 2009, 12:55 PM
fuhh..nasihat tetuan ito ni boleh diguna pakai untuk manceng kat laut...kat kenyir kalu...kena naik spitbot dengan die, baru tahu rahsia...
Bro J3me....

Yg selalu saya buat.... set up satu pancing yg agak2 power sikit, rod panjang sikit, reel besar sikit, mata kail besar, umpan besar (sotong, ikan selar/kembong/udang mati/ udang hidup/ belanak mati atau hidup). Baling dan letak elok2, letak loceng, ikat supaya tak terbang rod nanti. Selang 1 jam check umpan... kalau umpan mati digunakan dan asyik habis jer (maknanya ada banyak ikan kecik kat situ). Kalau umpan tak berusik (maknanya takde ikan kat situ atau ikan tak nak makan)...baling ler kat tempat lain.

or Kalau tgk umpan tak berusik, lepas baling dan tunggu dalam 1/2 jam, karau lah 5-6 kali utk ubah tempat... nie kalau utk umpan hidup atau umpan mati yg ikan tak usik.

Sotong kurita seekor mmg cantik utk ikan yg besar2 nie... ikan belanak hidup pun cun.... udang hidup senang nak dapat tapi bila nak baling kuat2 dia mudah tercabut. Mungkin boleh refer mamat kuantan mancing pari (VCD Sirip yg lepas) cara ikatan utk udang.

Bende nie bila dapat kira bonuslah.... ada 2 pancing utk ikan2 biasa nie....gelama, duri, belukang, ketuka, tanda, gerut2 dan macam2 lagilah yg sudi makan umpan tu. hehehe

Good Luck... saya pun tak pernah dapat ikan besar nie... hahaha. ;) :D

Uiks.... bukan ke dia akan tahu rahsia kita sekali.... hahaha. Lariiiiiiiiii

moskito
11th March 2009, 12:57 PM
Jangan putus asa bro...cuba mancing dari Tebing Lain plak..manatau dapat ikan mulut merah..hehehehe

gurau je... :P


Mon, kang aku report kang..... tak berTebing ko nanti...hahahaha =))

Bertebingkan bilik mandi..... =))

lubuk_emas
11th March 2009, 01:24 PM
:)) :))

Brother`mon
11th March 2009, 01:48 PM
Jangan putus asa bro...cuba mancing dari Tebing Lain plak..manatau dapat ikan mulut merah..hehehehe

gurau je...


Mon, kang aku report kang..... tak berTebing ko nanti...hahahaha =))

Bertebingkan bilik mandi..... =))


ahahaha... point baik.....
kalau "mancing" je takpo...ahahahhaah!

Your message contains too many smilies. The maximum number of smilies allowed is 4. hahaha..