PDA

View Full Version : Set Terbaik Rod,tali,reel dan Gewang untuk teknik casting



hampalakulai
20th February 2009, 05:08 PM
Setiap kali kawan tengok gambar orang pancing menggunakan gewang..tiapkali tu ler kawan terfikir macamana diaorang set tali pancing diaorang..ader sapa-saper yang boleh explain kat kawan. ;) :D =))

bdboy76
20th February 2009, 05:17 PM
Setiap kali kawan tengok gambar orang pancing menggunakan gewang..tiapkali tu ler kawan terfikir macamana diaorang set tali pancing diaorang..ader sapa-saper yang boleh explain kat kawan. ;) :D =))

teman xpenah pakai perambut pun....dapat gak....mungkin nasib kot

hampalakulai
20th February 2009, 05:24 PM
tapi kalo tak guna perambut..tak putus ker..kalo kena henjut mengejut

bdboy76
20th February 2009, 05:29 PM
tapi kalo tak guna perambut..tak putus ker..kalo kena henjut mengejut

rod kene cantik....jgn keras sgt....
tali kecik pun xper janji drag longgar la ckit....
kene pandai main...
teman pakai rod udang leh layan siakap kolam dekat 2 kilo ngan tali 10 paun...
ini kebenaran...
tanya la semuer otai2 kat cni terutama tok penghulu nun

J3me
20th February 2009, 06:57 PM
yg kawe paham kalu pakai braided kita kena pakai la perambut dari mono yg dikenali shock leader (mono shock pada motor 125z tiada kena mengena dlm hal ini)..ekoran dari sifat braided yg tiada daya anjalan (ye ke)...cara nak sambungkan kedua2 tali ini ada byk kot..tapi biasanya diorg guna FG knot..ada lgi la cara ikatannya..kawe pun tak reti sgt..yg kawe tahu tu je..
Bg kawe yg baru kenal ngan teknik menggewang ni..kawe rasa elok gak pkai perambut ni..kalu putus pun mungkin dekat perambut je..terbang la gewang..kalu putus kat braided pun kusut pala..dah la gewang ilang..tali pun dah makin pendek..nak beli lagi paling murah pun rm27/=
perambut hantu juga buleh digunakan..dan dikatakan membantu kejayaan cubaan. Hal ini adalah kerana perambut hantu tidak kelihatan di dalam air, jadi gewang tuan keliatan sepertinya berenang sendiri sebagaimana ikan original..kalu berenang cam kipas bot..maka gewang tuan mmg napk seperti kipas bot yg berenanglah. Disamping itu harganya juga buleh membuatkan KDN anda menyeringai seperti hantu kalu dia tahu harganya...awas..

perambut ini tiada kena mengena ngan hantu atau upacara tahyul....kalu segala jenis perambut tak jadi...jgn pulak tuann bercadang menarik rambut hantu utk buat perambut plak.....atau bersahabat ngan beliau...

apapun tuan..teknik itu cuma beberapa peratus je dlm kejayaan tangkapan...sebagaimana usaha kita juga cuma 10% je...mana 90% lagi? didalam doa..jadi dlm hal ini sumanya terpulang kepada rezeki masing2..kan.

ini cuma penerangan kawe selaku beginner..
buat otai2..betul kan kawe kalu salah...heheh

danhans
20th February 2009, 08:38 PM
shock leader ni mcm2 kebaikan dia..selain sebagai shock absorber, dia bleh tahan kalo bergesel ngan kayu atau batu dalam air kalo ikan bawak lari celah2 tu..braided kalo bergesel kejap je dah putus..pastu mcm jeme ckp la bleh jadi hantu..
hihihihi...kalo main kat kolam mmg takde masalah sebab takde tukun dalam tu..layan je la ikan tu..2 sen dari teman..

AbuGarcia
20th February 2009, 09:06 PM
tapi kalo tak guna perambut..tak putus ker..kalo kena henjut mengejut

rod kene cantik....jgn keras sgt....
tali kecik pun xper janji drag longgar la ckit....
kene pandai main...
teman pakai rod udang leh layan siakap kolam dekat 2 kilo ngan tali 10 paun...
ini kebenaran...
tanya la semuer otai2 kat cni terutama tok penghulu nun



try siakap muara bro dgn peralatan yg sama..... ;)

abimrock13
21st February 2009, 04:09 AM
err...camane rupenye shock leader tu? steel ke ape? boleh tepekkan barang sekeping dua? -capal hina-

ubikentang
21st February 2009, 04:24 AM
shock leader tu tali mono.

abimrock13
21st February 2009, 05:41 AM
tali mono tu ape ubi? maksudnye diperbuat dari ape? tali tangsi biasa tu ke atau braided? -capal goreng-

bdboy76
21st February 2009, 10:15 AM
tapi kalo tak guna perambut..tak putus ker..kalo kena henjut mengejut

rod kene cantik....jgn keras sgt....
tali kecik pun xper janji drag longgar la ckit....
kene pandai main...
teman pakai rod udang leh layan siakap kolam dekat 2 kilo ngan tali 10 paun...
ini kebenaran...
tanya la semuer otai2 kat cni terutama tok penghulu nun



try siakap muara bro dgn peralatan yg sama..... ;)

teman rasa xpayah nak try cuber....tu akan mengundang segala masalah nanti :ymdevil:

bdboy76
21st February 2009, 10:16 AM
tali mono tu ape ubi? maksudnye diperbuat dari ape? tali tangsi biasa tu ke atau braided? -capal goreng-

apa susah sgt bro.... g kedai pancing tanya jerk... moh kiter g melawat kedai pancing yg berdekatan....

Mookie Blaylock
21st February 2009, 10:25 AM
kalau pakai tali benang mmg kene perambut tangsi atau fluorocarbon..selain mengelakkan putus akibat ikan yg lari secara mengejut..tali pun x tersimpul di hujung joran..baling pun jauh sikit..mmg bagus perambut ni..boleh membuang masa membuat ikatan menyambung tali utama ke perambut..pendek kata perambut ni best la tapi nama dia je x sedap

danhans
21st February 2009, 12:27 PM
tepat skali mookie...fluorocarbon, kalo nak tau camne fluorocarbon gi search kat yahoo atau google..
rupa dia mcm mono tp tak sama..lg low memory dan diameter fluoro lg besar dari mono...
mmg sesuai buat leader tuk casting atau jigging..

mat nabil
21st February 2009, 10:04 PM
ahh...balun je...esk2 kalu putus...beli je lain gewang tuh..hehehe :)) disyorkan menggunakan hantu untuk membuat perambut gewang kerana anda telah menggunakan tali beliau... :)) my 2 cent opinion: kenapa gamaknya depa cipta perambut nieh?

Rapala
21st February 2009, 10:15 PM
kui.. kui.. kuiiiiiiiiiiii :)) camtOh kaaa tetuan nabil??? hantu aper nak pakai??? hantu raye watau hantu polOng??? :ymdevil:

mat nabil
21st February 2009, 10:29 PM
kui.. kui.. kuiiiiiiiiiiii :)) camtOh kaaa tetuan nabil??? hantu aper nak pakai??? hantu raye watau hantu polOng??? :ymdevil:

eh...apa punya tahyul kome nie...jgn bersubahat ngan Jin dan Syaitan...syirik...(apsal la dia taruk nama tali hantu...taruk la nama gendang gendut tali kecapi ka apa ka...nie hantu gak dia pilih...eh...apa da...)

Rapala
21st February 2009, 10:35 PM
kui.. kui.. kuiiiiiiiiiiii :)) camtOh kaaa tetuan nabil??? hantu aper nak pakai??? hantu raye watau hantu polOng??? :ymdevil:

eh...apa punya tahyul kome nie...jgn bersubahat ngan Jin dan Syaitan...syirik...(apsal la dia taruk nama tali hantu...taruk la nama gendang gendut tali kecapi ka apa ka...nie hantu gak dia pilih...eh...apa da...)

dOrang x seram kaa.. mengkalO pakai tali hantu nie malam² hari??? :D

abimrock13
22nd February 2009, 12:53 AM
seram-seram seronok.. bak kata tok pengulu

hampalakulai
22nd February 2009, 11:46 AM
shock leader ni mcm2 kebaikan dia..selain sebagai shock absorber, dia bleh tahan kalo bergesel ngan kayu atau batu dalam air kalo ikan bawak lari celah2 tu..braided kalo bergesel kejap je dah putus..pastu mcm jeme ckp la bleh jadi hantu..
hihihihi...kalo main kat kolam mmg takde masalah sebab takde tukun dalam tu..layan je la ikan tu..2 sen dari teman..

Bro danhans..berapa panjang perambut yang sesuai...umtuk disambungkan pada braided line

TalapiaKing
22nd February 2009, 12:01 PM
shock leader ni mcm2 kebaikan dia..selain sebagai shock absorber, dia bleh tahan kalo bergesel ngan kayu atau batu dalam air kalo ikan bawak lari celah2 tu..braided kalo bergesel kejap je dah putus..pastu mcm jeme ckp la bleh jadi hantu..
hihihihi...kalo main kat kolam mmg takde masalah sebab takde tukun dalam tu..layan je la ikan tu..2 sen dari teman..

Bro danhans..berapa panjang perambut yang sesuai...umtuk disambungkan pada braided line

panjang prambut yg biase saya guna ialah dlm panjang rod itu sindrik xpun sedepa je..

hampalakulai
26th February 2009, 08:48 AM
tak ader ker sapa-sapa yang nak tepek gambar arrangement pancing set casting :D

bangau+oh+bangau
26th February 2009, 09:03 AM
mula-mula terjebak dlm arena casting ni hamba dah terkena dah..
guna tali braided tanpa shock-leader (pasal masa tu tak penah tau pun nama tuh)
hamba pun rasmikan la tali braided ni buat pertama kalinya di sebuah kolam siakap
..dan seperti biasa, rasa aneh dan geram muncul bila tali perambut asik tuusssssss aje.
putusnya slalu di kawasan ikatan tali
bukan sekali terkena.. berkali-kali!!
tekanan, tension, suspen dan saspensyen dibuatnye..

setelah sedikit kajian dilakukan dan ditanyakan pulan pada yg pakar, barulah hamba tahu bahawasanya tali braided perlu dipadankan dgn shock-leader. jika tidak, maka tahu lah nasib tuanhamba bila ikan datang menerjah gewang berharga 27hengget itu..

J3me
26th February 2009, 09:13 AM
tak ader ker sapa-sapa yang nak tepek gambar arrangement pancing set casting :D
http://i47.photobucket.com/albums/f194/jemay27/DSC00207.jpg
set casting kawe pada awal pembabitan..heheh pastu upgrade skit beli la rod rm15..hehe

piyang
26th February 2009, 10:07 AM
seelok elok nya perlu digunakan shock leader apabila braided sebagai mainline..
tapi ade juga yang x pakai..kalu paham elasticity application lam tu,insyallah tetuan akan pakai leader..
itulah saje pandangan 10sen andei

mimalif
26th February 2009, 10:32 AM
salam semua... pengalaman setahun jagung den la...

kalau casting pakai braided kena taruk shock leader dalam sedepa.. sebenarnya sebab tiada anjalan dari tali braided ia akan merosakan gear mesin pancing...tanpa kita sedari...(kalu tak sayang mesin diawa tak pe)

kawan saya pernah mengalami gear pinion dari mesin shimano ronggak sbb pakai tali braided.layan siakap kolam aja. tanya kedai harga gear tuh dah dekat ngan harga mesin baru.... :) :)

tp kalu pakai tali mono tak payah pakai leader lg syiok kalu mesen baitcaster.. kena pulak tali halus 10lb kebawah...berasap jari ooo tahan tali....

hampalakulai
26th February 2009, 04:15 PM
salam semua... pengalaman setahun jagung den la...

kalau casting pakai braided kena taruk shock leader dalam sedepa.. sebenarnya sebab tiada anjalan dari tali braided ia akan merosakan gear mesin pancing...tanpa kita sedari...(kalu tak sayang mesin diawa tak pe)

kawan saya pernah mengalami gear pinion dari mesin shimano ronggak sbb pakai tali braided.layan siakap kolam aja. tanya kedai harga gear tuh dah dekat ngan harga mesin baru.... :) :)

tp kalu pakai tali mono tak payah pakai leader lg syiok kalu mesen baitcaster.. kena pulak tali halus 10lb kebawah...berasap jari ooo tahan tali....
:D :D

berocat
26th February 2009, 04:40 PM
kalau main kolam tak payah leader2 nih. Leader nih biasanya berkait dengan menggewang/jigging/poping. Teman dulu mula2 main kasting kawasan berbatu ade jugak buat juah tak guna leader dengan tali 10lb. Nasib baik banyak masa kasting,teman asyik mangkor je masa tu. hehehe

kalau kasting kat kawasan berbatu kat sini, boleh diletakkan hukum wajib untuk berleader..hehehe..pada temanlah..temann kasting katsini guna tali 8lb/10lb sebab mesin teman kecik tak padan nak masuk tali kekasor..kalo guna tali kekasor teman tak pasti samada perlu berleader atau tak. Teman ada pengalaman sendiri leader 20lb vanish flouro terbelah dua bergesel dengan teritip. Kalau tak berleader,out!kalo braided je,lagilah out!

dulu ade rapalajoe bg tips tentang keseimbangan mainline dengan leader nih ikut kaedah pancingan kita. setup teman,

mainline : tali ichiban mono kaler kuning 10lb
leader : 14lb atau 15lb atau 16lb

panjang leader dlm semeter je sebab tali mahal nak elak teritip je..hehehe..

kalau braided, leader stended pnjang dia sepanjang rod kita. geng jigging buat panjang dua kali panjang rod.

sekelumit ilmu dari teman yang byk baca kat forum..kehkehkeh

hampalakulai
26th February 2009, 05:02 PM
bagus-bagus..perkongsian bijak.. :D

hampalakulai
26th February 2009, 05:04 PM
cerita pasal perambut nie..macam-macam kawan dengar pasal cara jenis ikatan yang digunakan.ada sapa-sapa boleh kongsi..

P/s kalo tanya kawan..kawan ikat mati jer..kuikui

TalapiaKing
26th February 2009, 05:06 PM
stakat ni kwn pakai fg dgn uni to uni je..tp fg knot lebih meyakinkan..cube laa..
try n error..lepas ikat tu test dulu tarik tiang ke balak ke..kalo okeh tu,ok la~

bangau+oh+bangau
26th February 2009, 05:14 PM
hamba guna mid knot.. fg tak pandai.. takde guru nak ajar

seaweed
26th February 2009, 05:24 PM
stakat ni kwn pakai fg dgn uni to uni je..tp fg knot lebih meyakinkan..cube laa..
try n error..lepas ikat tu test dulu tarik tiang ke balak ke..kalo okeh tu,ok la~

salam... sy baru dlm dunia mancing ni tp kureng minat pakai fg biasa ni ...kalu nk pakai fg sy modified skit ikatan fg ni tali mono buat btk 8 masuk tali braided antara btk 8 tu baru buat fg...selama pengunaan fg biasa tali mono tetap terkuar scara plahan (x taula kalu sy salah buat fg tu)...kalu ada xtra ikatan 8 ni mono maintain kuat...sory ayat mcm terabur je... :)

hampalakulai
26th February 2009, 06:22 PM
tak ader gambarajah ker..mintak sikit ;)

seaweed
27th February 2009, 10:45 AM
sat g upload

seaweed
27th February 2009, 11:17 AM
http://usera.ImageCave.com/sharel1977/1.bmp.jpg

seaweed
27th February 2009, 11:29 AM
http://usera.ImageCave.com/sharel1977/2.bmp.jpg

seaweed
27th February 2009, 11:30 AM
http://usera.ImageCave.com/sharel1977/3.bmp.jpg

hampalakulai
27th February 2009, 11:55 AM
pehh.. :(( kronik gak

seaweed
27th February 2009, 12:02 PM
practis make perfect...
sy sampai skrg kalu nk buat ikatan ni kena tgk gamborajah..
selamat mencube... :)

bangau+oh+bangau
27th February 2009, 11:23 PM
siapakah nama beliau yg bersimpul-simpul ini?

abimrock13
1st March 2009, 10:40 AM
kalau main kolam tak payah leader2 nih. Leader nih biasanya berkait dengan menggewang/jigging/poping. Teman dulu mula2 main kasting kawasan berbatu ade jugak buat juah tak guna leader dengan tali 10lb. Nasib baik banyak masa kasting,teman asyik mangkor je masa tu. hehehe

kalau kasting kat kawasan berbatu kat sini, boleh diletakkan hukum wajib untuk berleader..hehehe..pada temanlah..temann kasting katsini guna tali 8lb/10lb sebab mesin teman kecik tak padan nak masuk tali kekasor..kalo guna tali kekasor teman tak pasti samada perlu berleader atau tak. Teman ada pengalaman sendiri leader 20lb vanish flouro terbelah dua bergesel dengan teritip. Kalau tak berleader,out!kalo braided je,lagilah out!

dulu ade rapalajoe bg tips tentang keseimbangan mainline dengan leader nih ikut kaedah pancingan kita. setup teman,

mainline : tali ichiban mono kaler kuning 10lb
leader : 14lb atau 15lb atau 16lb

panjang leader dlm semeter je sebab tali mahal nak elak teritip je..hehehe..

kalau braided, leader stended pnjang dia sepanjang rod kita. geng jigging buat panjang dua kali panjang rod.

sekelumit ilmu dari teman yang byk baca kat forum..kehkehkeh

terima kasih tetuan berocat..baru le saye tau kepentingan leader ni..

seaweed
2nd March 2009, 11:13 AM
siapakah nama beliau yg bersimpul-simpul ini?

hentah la tada nama lak masa save dulu...kite namakan ia FG8 bersimpul2 la senang citer sbb yg tambah hanya bentuk 8 tu je... :)

berocat
2nd March 2009, 12:01 PM
mike2 explore forum ni..sungkai ade post cara nak buat fg tanpa melibatkan banyak anggota badan

seaweed
2nd March 2009, 12:18 PM
FG pertama...
ikatan fg ni yg sy kureng minat

http://usera.ImageCave.com/sharel1977/FG.bmp.jpg

FG kedua...
FG yg ni mungkin payah skit mono nak tkuar dr ikatan braided...tp sy blum try g

http://usera.ImageCave.com/sharel1977/fg%202.bmp.jpg

seaweed
2nd March 2009, 12:19 PM
kedua2 ikatan diatas under FG knot gak...mungkin byk gak jenis FG ni...selamat mencube

hampalakulai
2nd March 2009, 12:42 PM
sedikit info teknik pancing
http://www.takemefishing.org/fishing/fi ... techniques (http://www.takemefishing.org/fishing/fishopedia/how-to-fish/fishing-techniques)

Tony Stark
2nd March 2009, 01:29 PM
dulu...masa stat mancing, line mono (tak ingat jenama apa) 20lb putus disembat sang toman pd satu trip yg dihadiri diri aku sendiri....ikan tu dengan popper aku sekali dia sebat....

pastu...aku pun pergilah cuba-cuba bertanyakan beberapa org pemancing yang mungkin tak pro tapi lagi lama dari akula....

kata mereka......'oooooo adik main toman yea...kalau main toman tepan tu kasi ikat cabel la.....'....ujar seorang brader (yang tak dikenali harun salim bachik)....

stat dari hari itu aku pun menyambung mono line aku dengan cabel .35mm...hahaa...apa la

pastu aku terus pakai set mcm ni sehinggala aku diperkenalkan apa itu shock leader, oleh seorang pro-rapala yang ketawa berdekah-dekah bila tengok leader cabel aku yg aku ingat dah terbaik dah....

kakaka....memang kelakar rupanya.....tapi alasan aku lagi kelakar....aku bitau dia cabel dawai untuk mengelakkan gigi tajam toman...harr har harunnn......lawak aa..

berocat
3rd March 2009, 09:34 PM
try cari ikatan fg sungkai style..dia ade posting lam forum nih dulu...mesti cepat terer

hampalakulai
4th March 2009, 08:34 AM
try cari ikatan fg sungkai style..dia ade posting lam forum nih dulu...mesti cepat terer

sapa-sapa boleh tolong linkkan ngan thread fg sungkai

mimalif
4th March 2009, 09:13 AM
fuhh FG knot teori pun da julin mata.. praktikal tak tau nak ckp..... :D

hampalakulai
4th March 2009, 11:37 AM
:D kihkih..kata nak jadi pemancing...mestiler kena tau ilmu pancng ngan mendalam..

ubikentang
4th March 2009, 11:49 AM
untuk casting,saya rasa patut guna Leader.pakai FG knott.dah lama saya praktikkan mmg kuat dan takda masalah.Lead guna Floro baru best.ngeh3.

pero2kelisa
4th March 2009, 12:05 PM
selalunya bagi yg blajar buat fg guna gambar selalunya akan tension bila nak start menganyam..(sendiri kena)hehe..tapi bila rajin cari sumber dari tempat lain kita akan mula paham.senang citer masa gi mancing tuh..tanya jela org yg pakai fg..membuat fg nih ade stimnye bagi yg layan...hehehe.jgn la bersedih hati pabila ikatan fg cantik tapi ikan tak makan..kena plak member sebelah sound 'aku tak ikat fg pun bole dpt ikan..' kahkahkah. papepun ini link yg bro sungkai punyer..terbaikkkk.tq bro sungkai..

viewtopic.php?f=8&t=558 (http://www.lubuk.net/forum/viewtopic.php?f=8&t=558)

pero2kelisa
4th March 2009, 12:10 PM
fuhh FG knot teori pun da julin mata.. praktikal tak tau nak ckp..... :D

tak susah bro..saya pun tau dua knot jer..ikat mata kail dan fg.. :)) teori jer nampak susah..cuma nak perfectkan jer kena buat byk kali..2 ketoi jgk ler kure terbang tak berenang balik sebab fg lucut.. :((

ubikentang
4th March 2009, 12:12 PM
fuhh FG knot teori pun da julin mata.. praktikal tak tau nak ckp..... :D

tak susah bro..saya pun tau dua knot jer..ikat mata kail dan fg.. :)) teori jer nampak susah..cuma nak perfectkan jer kena buat byk kali..2 ketoi jgk ler kure terbang tak berenang balik sebab fg lucut.. :((

ko buat Fouziah Ghous knott mmg la terbang tak berenang balik.ngeh3.

pero2kelisa
4th March 2009, 12:18 PM
uishhh..sekarang aku buat jgn kata baling lure..baling adibah noor pun tak lucut nyer.. harharhar

Feroz
4th March 2009, 12:35 PM
uik huhuhuhuhuhu ni dah masuk alam lain jap nie kekeke

kudinz
4th March 2009, 02:14 PM
uishhh..sekarang aku buat jgn kata baling lure..baling adibah noor pun tak lucut nyer.. harharhar

ishhh tengah terbayang :-?

hampalakulai
4th March 2009, 02:42 PM
uishhh..sekarang aku buat jgn kata baling lure..baling adibah noor pun tak lucut nyer.. harharhar

ishhh tengah terbayang :-?

:D :ymhug:

hampalakulai
4th March 2009, 02:50 PM
selalunya bagi yg blajar buat fg guna gambar selalunya akan tension bila nak start menganyam..(sendiri kena)hehe..tapi bila rajin cari sumber dari tempat lain kita akan mula paham.senang citer masa gi mancing tuh..tanya jela org yg pakai fg..membuat fg nih ade stimnye bagi yg layan...hehehe.jgn la bersedih hati pabila ikatan fg cantik tapi ikan tak makan..kena plak member sebelah sound 'aku tak ikat fg pun bole dpt ikan..' kahkahkah. papepun ini link yg bro sungkai punyer..terbaikkkk.tq bro sungkai..

viewtopic.php?f=8&t=558 (http://www.lubuk.net/forum/viewtopic.php?f=8&t=558)
TQ VERY MUCH BRO PERO2KELISA

bangau+oh+bangau
7th March 2009, 01:52 PM
selalunya bagi yg blajar buat fg guna gambar selalunya akan tension bila nak start menganyam..(sendiri kena)hehe..tapi bila rajin cari sumber dari tempat lain kita akan mula paham.senang citer masa gi mancing tuh..tanya jela org yg pakai fg..membuat fg nih ade stimnye bagi yg layan...hehehe.jgn la bersedih hati pabila ikatan fg cantik tapi ikan tak makan..kena plak member sebelah sound 'aku tak ikat fg pun bole dpt ikan..' kahkahkah. papepun ini link yg bro sungkai punyer..terbaikkkk.tq bro sungkai..

viewtopic.php?f=8&t=558 (http://www.lubuk.net/forum/viewtopic.php?f=8&t=558)


wahh..memang terbaikkkk
baru hamba perasan tutorial yg tetuan sungkai wat nih
TENGKEWWWWW.. ^:)^ ^:)^ ^:)^

madie wizard
7th March 2009, 01:55 PM
mmmm

hampalakulai
11th March 2009, 02:51 PM
ada sapa boleh komen pasal ikatan blood (blood knot).sesuai ker untuk buat penyambungan antara braided line ngan mono line :ymhug:

seaweed
11th March 2009, 03:15 PM
blood knot...

http://usera.ImageCave.com/sharel1977/blood%20knot.bmp.jpg

seaweed
11th March 2009, 03:17 PM
pendptn sy mcm x sesuai je...

hampalakulai
11th March 2009, 03:29 PM
kawan ingat pun mcm tu gak..bila kawan buat penyambungan ni antara mono line 15lb ngan perambut 20lb.bila kawan tarik kuat main line jadi putus kat area penyambungan..

J3me
11th March 2009, 03:39 PM
blood knot lebih sesuai utk tali yg diameter sama or sama jenis je...pndpt kawe

seaweed
11th March 2009, 03:51 PM
blood knot lebih sesuai utk tali yg diameter sama or sama jenis je...pndpt kawe

ya stuju mono + mono...

kalu susah buat FG ...guna ikatan ni...ikatan pertama sy sblm tau ikatan FG & seangkatan dgn nyer

http://usera.ImageCave.com/sharel1977/IMPROVED%20ALBRIGHT%20KNOT.bmp.jpg

seaweed
11th March 2009, 03:52 PM
sory nama nyer IMPROVED ALBRIGHT KNOT

mimalif
11th March 2009, 04:09 PM
improved albright pon ok sbb ramai nelayan ptai barat sambung pukat guna ikatan neh....sangkut batu karang pun tak lucut wehh (pengelaman nehhhh) ;) ....

hampalakulai
11th March 2009, 05:00 PM
sory nama nyer IMPROVED ALBRIGHT KNOT

mmmm :D

pero2kelisa
11th March 2009, 05:16 PM
albright knot nih sgt sesuai bila time tgh casting tali tusss..ikan plak time tuh la frenzy berjoget2 zapin.ia cepat dan efektif.tapi mungkin kadang2 akan terasa tak selesa di cincin hujung skali bila lebihan mono tak di potong kemas2..pendapat 5 sen saya..:)

seaweed
11th March 2009, 05:19 PM
up skit 10 sen..stuju

seaweed
11th March 2009, 05:23 PM
nk kongsi laie 1 knot iaitu J KNOT...tp sy belum cuba pakai laie ikatan jenis ni...

http://usera.ImageCave.com/sharel1977/J%20KNOT.bmp.jpg

hampalakulai
11th March 2009, 05:47 PM
;) mak oi..macam cacing krawit..

pero2kelisa
11th March 2009, 06:01 PM
hehehe..pakai slipknot jer..lariiiiiiiiiiiiiiii

danhans
11th March 2009, 06:01 PM
blood knot mmg tak sesuai ngan braided..jgn sesekali buat kat braided..kalo mono mmg jadi...lain saiz pun bleh gak..

hampalakulai
12th March 2009, 08:36 AM
Tq Tetuan danhanz :D

Tony Stark
19th March 2009, 05:35 PM
blood knot mmg tak sesuai ngan braided..jgn sesekali buat kat braided..kalo mono mmg jadi...lain saiz pun bleh gak..

sebab lembut sgt kan ?

danhans
19th March 2009, 05:53 PM
ntah le bro...dah penah try tp bila tarik ngan tangan je dia terlucut..bila basah lak dia mcm bleh jd kembang dan longgar.. bahaya tu..

Tony Stark
27th March 2009, 02:17 PM
fg sepuluh kali aku belajr ahkirnya akan terhasil albright juga.....kekee

kudinz
27th March 2009, 02:59 PM
http://usera.imagecave.com/sharel1977/IMPROVED%20ALBRIGHT%20KNOT.bmp.jpg

Ikatan nih hamba dah try buat.. mmg kuat sekuat power autobot.. tarikan ikan PACU 5kilo pon xputus.. ikatan dia cepat dan mudah bak kata pero2kelisa.. :D

Tony Stark
27th March 2009, 03:05 PM
Betul Betul Betul.....

Kalau dengan braided...kekuatan simpulannya akan meningkat 2 x ganda kalau main line dilipat 2 sepanjang 2 kaki.....

hampalakulai
2nd June 2009, 03:31 PM
antara FG and Albright knot mana yang lebih sesuai untuk casting..korang pengalaman? :D

danhans
2nd June 2009, 06:25 PM
dua dua pun boleh...ikut mike suka yg mana..sape rajin buat fg, kurang rajin buat albright..

shy8
19th June 2009, 08:44 PM
Macam mane dengan rod pulak? rod macam mana yang sesuai utk casting kat tengah laut, persisiran pantai dan kat air tawar? lagi satu macam mana nak sesuaikan rod dengan gewang yang kita pakai?

ciko84
7th July 2009, 08:57 AM
rod kawe guna poundage 8-17lbs je utk lyn air tawar dan muara.

hampalakulai
8th July 2009, 04:08 PM
Macam mane dengan rod pulak? rod macam mana yang sesuai utk casting kat tengah laut, persisiran pantai dan kat air tawar? lagi satu macam mana nak sesuaikan rod dengan gewang yang kita pakai?

betul gak..lagi2 nak matchkan ngan BC

ubikentang
8th July 2009, 04:17 PM
Pendapat saya,

Rod tu tgk kepada jenis gewang yang kita nak guna.boleh tgk kat poundage rod tu utk check berat gewang yang sesuai dengan rod tu.manakala berat gewang pulak boleh check pada kotak gewang tu.

Lagi berat gewang maksud dia lagi besar la gewang tu..lagi besar gewang, lagi besar la ikan yang akan dapat(kalau dapat la). kalo guna rod poundage ringan tapi gewang besar ekzos,tak lama lagi kena beli rod baru la.

Kalo suka gewang2 ringan, cari rod yang poundage rendah..kalo tak, nanti susah nak baling gewang( kalo gewang ringan rod poundage besar, mmg gewang akan jatuh depan muka dan mihun naik atas kepala bagi yang baru blajar main BC).jadi pastikan guna rod yang betul utk gewang yang betul...

Hubungan dia dgn reel pula berkaitan dgn kelancaran dan berapa ringan spool reel tu...lagi mahal reel, lagi jauh dan tepat la anda boleh cast jika kena dengan rod dan gewang.

Semua benda di atas tu berkaitan..jadi pandai2 la pikir.

knowledge + skills + equipment = uber

hampalakulai
8th July 2009, 04:46 PM
tetuan ubikentang poundage tu apa?

TalapiaKing
9th July 2009, 01:23 AM
tetuan ubi pakai 10-25lb kalo xsilap :P

ubikentang
9th July 2009, 09:49 AM
tetuan ubikentang poundage tu apa?

poundage tu tertera kat rod.contiohnya 8-16lb, 10-25lb. bila ditranslate ke gram, dia akan tunjukkan berapa berat force yang boleh rod tu tahan.dan poundage utk lure tertera kat lure weight pada rod tu.biasanya kalo rod poundage 10-25lb tu agak sukar utk cast lure bawah 7gram.( boleh cast, cuma distance dan accuracy kurang).kalo nak cast jauh dgn lure bawah 7g, guna rod yang poundage kecik sikit mcm 8-16lb.pastikan dia jenis fast action.

macam aku,aku pakai je mana yang aku rasa best.peduli la org cakap apa.wakakkakak. =)) =)) =))

anokbbuddu
9th July 2009, 10:37 AM
tuan potato..dari segi tali braided..biasanya ape jenis tali yg baik utk pakai utk casting ni?...tq

TalapiaKing
9th July 2009, 11:03 AM
tali yg lembut,padat,ringan dan mahal :D

anokbbuddu
9th July 2009, 11:05 AM
tali yg lembut,padat,ringan dan mahal :D


contoh?...

TalapiaKing
9th July 2009, 11:23 AM
err err..kata en potato, kalo die jerry brown line one tuh..
kalo laen teman xtau sgt..teman pakai spiderwire (camobraid,ezbraid) dgn powerpro..laen xde modal nk try2 hehee

anokbbuddu
9th July 2009, 11:26 AM
tq bang..sblm ni pun pakai power pro..tp bila dia punya tali dah jd berbulu sikit..kita cast, lure tgh terbang je dia stop tetiba...tu yg x tahan..ni kira nak elak perkara 'malang' ni terjadi lagi...

ubikentang
9th July 2009, 11:39 AM
line power pro kuat tapi dia senang berbulu.dia jadi agak kasar.cuba try jerry brown line one.itu je tali yang aku pakai.

abu revo
9th July 2009, 11:57 AM
jerry brown mmg best aku skrg dah tukar tali kat bc aku guna jerry brown dgn stren braided kira bst la bole cast jauh

mofudume
9th July 2009, 11:57 AM
bebulu takde masalah sangat...kena rajin respool balik je...masa respool pakai kain basah untuk pegang tadi..ilang le bulu tu..

ubikentang
9th July 2009, 11:58 AM
aku geli la bulu bulu ni =)) =)) =))

abu revo
9th July 2009, 11:58 AM
jap jer pas 2 klu dah kering dia kene blik bro

mofudume
9th July 2009, 12:01 PM
bulu tu tak ade kena mengena dengan performance baraided pun..kawan memang pakai power pro dari dulu..so far ok la..bebulu pun ikan beso naik jugak..tepuk dada tanya selera.. :D

ubikentang
9th July 2009, 12:02 PM
bulu tu tak ade kena mengena dengan performance baraided pun..kawan memang pakai power pro dari dulu..so far ok la..bebulu pun ikan beso naik jugak..tepuk dada tanya selera.. :D

tepat sekali.bulu takde kaitan dgn kekuatan dia.tapi aku masih geli dgn bulu tu =))

abu revo
9th July 2009, 12:06 PM
xselesa la tgk tal berblu cam something wrong jer rasanyer

mofudume
9th July 2009, 12:07 PM
hehe..tanak bebulu pakai mono pun boleh..try varivas...mono khusus untuk casting...

abu revo
9th July 2009, 12:08 PM
senang citer tukau jer pd braided yg bru lg pueh hati xph nak sakit2 mata tgk huhuhuhu

anokbbuddu
9th July 2009, 12:23 PM
fuh..banyak dah komen rupanya..tq...M..memg benar..bulu tu x hilangkan kuat dia..cuma kalu bulu dia dah pangjang..maka bila lure tgh terbang syiok..kena tarik separuh jalan..tu yg x tahan...dah basah ngan kain time respool..casting ok ..pastu jd balik...pastu gila nak wat magic punya pasal, sy letak baby oil bebanyak atas bebenang tu..ok skit dah..hehhe..secara logiknya rambut kita yg x terurus time bangun tido pun kita letak baby oil nampak mcm dah mandi..senang nak sikat...hahahahha

ubikentang
9th July 2009, 12:40 PM
yang kena tarik balik masa cast tu selalu jadik kalo reel abu jenis low end(max series).kalo nak kasi ilang dia senang jak..jual yang tu,beli baru.wakakakaka.

anokbbuddu
9th July 2009, 12:44 PM
yang kena tarik balik masa cast tu selalu jadik kalo reel abu jenis low end(max series).kalo nak kasi ilang dia senang jak..jual yang tu,beli baru.wakakakaka.


erk...mcm tu ka?...halamak...GRO tolonggggggggggg..GIRO tolonggggggggg

hampalakulai
9th July 2009, 12:56 PM
hehe..tanak bebulu pakai mono pun boleh..try varivas...mono khusus untuk casting...

Varivas?? berapa plak ragenya...

ubikentang
9th July 2009, 01:00 PM
takyah tanya la harga varivas...line mono harga braided...paham2 je la.

hampalakulai
9th July 2009, 01:01 PM
takyah tanya la harga varivas...line mono harga braided...paham2 je la.
itu macam ka.. :D

mofudume
9th July 2009, 01:03 PM
semeter RM1.25..kalau seratus meter????

wak
9th July 2009, 01:04 PM
kaya kaya kaya....

hampalakulai
9th July 2009, 01:05 PM
betul2 kaya

destroyer
13th July 2009, 11:20 AM
varibas...... :)

abejayn
18th July 2009, 10:18 AM
Nak tanye otai2 sini cikit,... set casting sy

Rod Fenwick Eagle 8-20Ib
reel banax avalon
tali Ichiban 20Ib braid
leader nylon 40 Ib
lure rapala shad rap 7 gm...
Bila saya cast boleh pegi lbh krg 50 kaki je... apasal x leh pegi jauh ye...
Ada yang tak sesuai ke dgn setting sy.

stardllin
18th July 2009, 10:39 AM
ada sesape boleh komen klu gunakan kabel sebagai shock leader?sebab klu pakai mono kena gigi toman selalu.boleh papa kedana orang cam aku

stone anglerina
18th July 2009, 05:26 PM
ada sesape boleh komen klu gunakan kabel sebagai shock leader?sebab klu pakai mono kena gigi toman selalu.boleh papa kedana orang cam aku
errr... kalu guna kabel.. ia jadik leader jer. takder 'shock'... sbb kabel tadok hikmat kuasa menyerap kejutan...

Ujang Junior
18th July 2009, 06:59 PM
Nak tanye otai2 sini cikit,... set casting sy

Rod Fenwick Eagle 8-20Ib
reel banax avalon
tali Ichiban 20Ib braid
leader nylon 40 Ib
lure rapala shad rap 7 gm...
Bila saya cast boleh pegi lbh krg 50 kaki je... apasal x leh pegi jauh ye...
Ada yang tak sesuai ke dgn setting sy.

sy bukan otai...tp nak bg pendapat ikut pengalaman jer...

setting macam dah ok..cuma rod tu agak keras tips dia...lg lembut lg cun melentur baik punya bila casting...
ada mempengaruhi jarak cast jugak...

1 lg...reel banax avalon ni sy tak tau detail...tp setting brake dia bro set camna ??

kalau try lure lagi berat mesti buleh terbang lg jauh :D :D

Ujang Junior
18th July 2009, 07:02 PM
ada sesape boleh komen klu gunakan kabel sebagai shock leader?sebab klu pakai mono kena gigi toman selalu.boleh papa kedana orang cam aku

betol gak tu...kalau cable dah takder shock nyer...shock kalau kena karen @ kilat jer :))

mungkin mono bro guna tu poundage kecik atau kurang kualiti kot...
cuba try mono @ 100% flouroro yg poundage besar sikit...
kualiti 100% flouroro ni manthoppp skitt :-B

stardllin
19th July 2009, 10:39 AM
stong n ujang junior...tkaseh diatas penjelasan otai berdua..
akan saya cuba try harap2 dapat membantu lagi di lain masa :ymhug:

Ujang Junior
19th July 2009, 11:31 AM
sy bukan otai...sy pun budak baru belajar gak...
masing2 belajar dgn kawan2 @ pengalaman ngeri jerrr hehehee

kalau try main line - shock leader - kabel camna pulak bro ??
at least ada shock leader, ada kabel jugak bila toman kekah tak putus laa hehehee

stardllin
19th July 2009, 01:11 PM
ok satu lg soalan
rod fenwick nighthawk 8-20
fireline 30lb
rell abu ambbasadeur 6501-c3
gewang 6g/13g/15g
adakah setting saya dah sempurna?
shock leader x tau nak pakai berapa!pasal dulu smua pakai kabel je :D

stone anglerina
19th July 2009, 03:27 PM
aku bukan otai walau cuba nak kasi pendapat.. dan aku sendiri x tahu menahu apa tuh otai...

bro star..payoh nak sempurnakan set. sbb x tau apa target. kalu utk freshwater spt sebarau.. kire dah overkill tuh. tp kalu utk toman kasor.. setup tuh dah x perlu risau sgt nak tackle toman. nak g laut layan giri pung bleh. (aku pun ada 2 ketul C3 6500 & C4 6501)

fireline (thermal filament line) nih bukan braided sebenarnya. ia tali yg di compress. tp ia spt braided gop.. takde regangan utk menyerap kejutan. risiko tinggi ia bleh putus tiba2 jika ada sentapan kuat.. tp kalu line 30lb utk rod 8-20lb... rod yg kecundang dulu sblm tali yg letup (setting drag penting utk setup bro skrg).
jadi perlu ada shock leader gak... kalu skrg dah guna tali api 30lb ... sambung ler dkat 40-50lb fluorocarbon atau jenis dupont (sesuai utk gantikan kabel). sbb 2-2 material nih lg lasak dr mono. lagipun tali api nih kalu direct ke gewang.. hi-visibility utk ikang...

stone anglerina
19th July 2009, 03:28 PM
cara nak ikat sambung leader.. leh rujuk awal2 thread nih....

Ujang Junior
19th July 2009, 09:53 PM
memang stone laa otai ni...

eh salahhh....memang otai laa stone nih syabass....salute bro !!

bdboy76
19th July 2009, 10:12 PM
stone mmg otai...komer perasan x C4 tu.....
ganah ganah stone........
lariiiiiiiiiiiiiii

stone anglerina
19th July 2009, 10:18 PM
UJ..aku cuba kasi pendapat jer.. bukang otai pungg..

bdboytujuhenam... mung lari, aku baling letup c4 karangg...

Ujang Junior
19th July 2009, 10:20 PM
pendapat yg penuh dgn info...ni baru syok bertanya pada org yg tau hehehehe

destroyer
19th July 2009, 11:15 PM
Nak tanye otai2 sini cikit,... set casting sy

Rod Fenwick Eagle 8-20Ib
reel banax avalon
tali Ichiban 20Ib braid
leader nylon 40 Ib
lure rapala shad rap 7 gm...
Bila saya cast boleh pegi lbh krg 50 kaki je... apasal x leh pegi jauh ye...
Ada yang tak sesuai ke dgn setting sy.

sy bukan otai...tp nak bg pendapat ikut pengalaman jer...

setting macam dah ok..cuma rod tu agak keras tips dia...lg lembut lg cun melentur baik punya bila casting...
ada mempengaruhi jarak cast jugak...

1 lg...reel banax avalon ni sy tak tau detail...tp setting brake dia bro set camna ??

kalau try lure lagi berat mesti buleh terbang lg jauh :D :D
info yg berguna.....mmg tenggiri la bro UJ ni......thx.... ;;)

stardllin
19th July 2009, 11:53 PM
terima kasih bro stong
memang detail dan penuh info
selama ni saya buat naya kat en sebarau

sya percaya bro stong bukan otai.
tapi penuh ngan pengalaman

abejayn
20th July 2009, 01:41 PM
Nak tanye otai2 sini cikit,... set casting sy

Rod Fenwick Eagle 8-20Ib
reel banax avalon
tali Ichiban 20Ib braid
leader nylon 40 Ib
lure rapala shad rap 7 gm...
Bila saya cast boleh pegi lbh krg 50 kaki je... apasal x leh pegi jauh ye...
Ada yang tak sesuai ke dgn setting sy.

sy bukan otai...tp nak bg pendapat ikut pengalaman jer...

setting macam dah ok..cuma rod tu agak keras tips dia...lg lembut lg cun melentur baik punya bila casting...
ada mempengaruhi jarak cast jugak...

1 lg...reel banax avalon ni sy tak tau detail...tp setting brake dia bro set camna ??

kalau try lure lagi berat mesti buleh terbang lg jauh :D :D



TQ Ujang junior,
untuk respon tuan,

spec Beliau...
Banax Avolon Description

* Ultra lock anti-reverse backlash system.
* 5 double shield stainless steel ball bearings.
* Adjustable magnetic cast control system.
* Double anodized machined aluminum spool.
* Precision cut brass gears with 6.2:1 gear ratio.
* Fast and convenient thumb bar type.
* Dual soft touch knobs.

Setting brake yang ambo setkan "magnetic brake 2/3, spool tension secukup rasa ( enjut2 sikit baru lure jatuh).
Nie first time ambo guno BC... walaupun umur dah lama..

jey
23rd July 2009, 12:20 AM
Kepada en.Stardllin...

Wat apa nak peningkan kepala ngan menda menda yang tersebut di atas ?

Lebih baik anda guna tali mono je... Tali braided senang kusut kalau anda baru belajar... .Kita target je ikan sebarau lam 6 kg ke bawah. pastu cari tali mono lam 20lb je...pilih yang halus ckit..ala..banyak pilihan laa.
Tali braided ni leceh.. tak ada daya regangan...mudah kena mee maggi..mudah mengerutu,x tahan geseran. kebaikan dia satu je yg kawan nampak...buleh buat pencil jadi walk the dog je..tu je.

Guna tali mono je...dah mahir baru la nak belasah tali apa pun.

ubikentang
23rd July 2009, 06:11 PM
abejayn,

sebenarnye masalah distance tu disebabkan oleh rod poundage abejayn.cuba abejayn tukar rod kepada pooundage lebih kecik contohnya 8-14lb.dia akan jadi lebih lentik dan bagi lebih momentum memandangkan abejayn cast lure 7g.masalah kedua pada tali..cuba try tali poundage kecik lagi dia berdesup.

stardllin
23rd July 2009, 11:53 PM
terima kasih brader jey.akan saya cuba try.
tali mono x leh bawak anjing berjalan ke?

teringat brader jay kat banding

abejayn
24th July 2009, 11:04 AM
TQ Ubikentang,
ambo baru tukar rod 8-14 Ib, line tukar kepada 16Ib braid(0.15 mm) 100 m, masalah baru pulak timbul setiap kali cast.. lure akan tersentap kembali kearah kita menyebabkan birdnest dan shorter distance casting... Tali nampak terbenam dan tidak tersusun dgn sekata pada spool, tinggi di tepi dan lekuk ditengah...

J3me
24th July 2009, 11:08 AM
kawe takde bc..apalagi dpt masalah mcm demo ni abejayn..

tapi la..teori kawe kan..mslh tu mungkin timbul sbb cara en masukkan tali ke spool....mungkin susunan tali terlalu ketat atau longgar..

ni teori kawe buat je tau...

stone anglerina
24th July 2009, 03:12 PM
Nak tanye otai2 sini cikit,... set casting sy

Rod Fenwick Eagle 8-20Ib
reel banax avalon
tali Ichiban 20Ib braid
leader nylon 40 Ib
lure rapala shad rap 7 gm...
Bila saya cast boleh pegi lbh krg 50 kaki je... apasal x leh pegi jauh ye...
Ada yang tak sesuai ke dgn setting sy.

sy bukan otai...tp nak bg pendapat ikut pengalaman jer...

setting macam dah ok..cuma rod tu agak keras tips dia...lg lembut lg cun melentur baik punya bila casting...
ada mempengaruhi jarak cast jugak...

1 lg...reel banax avalon ni sy tak tau detail...tp setting brake dia bro set camna ??

kalau try lure lagi berat mesti buleh terbang lg jauh :D :D



TQ Ujang junior,
untuk respon tuan,

spec Beliau...
Banax Avolon Description

* Ultra lock anti-reverse backlash system.
* 5 double shield stainless steel ball bearings.
* Adjustable magnetic cast control system.
* Double anodized machined aluminum spool.
* Precision cut brass gears with 6.2:1 gear ratio.
* Fast and convenient thumb bar type.
* Dual soft touch knobs.

Setting brake yang ambo setkan "magnetic brake 2/3, spool tension secukup rasa ( enjut2 sikit baru lure jatuh).
Nie first time ambo guno BC... walaupun umur dah lama..
aku rase laa... setting brake tuh yg silap plg awal sblm bab tali dan set up. dr ayat bro ... ( enjut2 sikit baru lure jatuh) maknanya setting terlalu ketat... lagi2 guna gewang 7g. sbb tanpa perlu enjut..patutnya gewang jatuh slow2.
cuba lagi.. experimen dgn setting brake tuh. setiap tukor gewang saiz lain2... kena ekjas. utk permulaan.. gunakan gewang yg kurang rintangan angin spt spoon.. leklok saiz 12g dulu. kasi paham dulu fungsi..

stone anglerina
24th July 2009, 03:13 PM
err... pendapat aku kat atas mcm jeme gop.. buat2 tau jer huhuhuhuhu.... sori kalu x leh pakai!

piyang
24th July 2009, 03:47 PM
salam,suke ambe nak share sama..kalu applicable leh lah ikut

setting ambe sekarang dah berubah bila main air masin. sebelum ni pakai fluoro 20 lb sebagai shock leader dah tukar ke wire leader cap gajah tu. leader tu x perlu panjang, hanya cukup sejengkal setengah atau paling panjang pun, sehasta mengikut kesesuaian.

reason being ambe tukar setting tu, tali fluoro 20lb putus depan mata ambe angkara siakap. setakat sekilo lebih tak jadi masalah fluoro dibuat leader..cuma kalu target kite 3 kg keatas. sebelum berputih mata, tu sebab musabab ambe tukar setting...dan boleh dikatakan set2 taiko yang main kakap kat kemaman ni, sume pakai wire leader

insyallah, ambe cadang nak juga wat main kat kenyir pakai wire leader untuk penangan sang toman.
harap dapat membantu,
insyallah

J3me
24th July 2009, 05:41 PM
err... pendapat aku kat atas mcm jeme gop.. buat2 tau jer huhuhuhuhu.... sori kalu x leh pakai!
hoh..kalu doh buleh oyak sebutir2 tu buke stakat buat2 tahu tu..mmg tahu buat doh stone weih...
hehe

J3me
24th July 2009, 05:43 PM
piyang...kalu pakai braided sambung ke flouro pastu baru ikat kabel di flouro..ok ke?
mcmana ikat kabel? kena pakai klip dia ke?

piyang
24th July 2009, 11:23 PM
jeme, andei dop pakai klip...dari braided ke wire leader..ambe wat FG...
sebelum tu ande ade juga nak wat braided---fluoro---wire leader...........tapi banyak sangat simpul2...takut ade kemungkinan mengundang bencana untuk putus dan bencana renangan x lawa cos ade water resistance kuat bile kite mian laju...tapi insyallah kalu andei terai nanti, andei update akan keberkesanan cadangan tuan jeme..
piyang...kalu pakai braided sambung ke flouro pastu baru ikat kabel di flouro..ok ke?
mcmana ikat kabel? kena pakai klip dia ke?

ubikentang
24th July 2009, 11:24 PM
TQ Ubikentang,
ambo baru tukar rod 8-14 Ib, line tukar kepada 16Ib braid(0.15 mm) 100 m, masalah baru pulak timbul setiap kali cast.. lure akan tersentap kembali kearah kita menyebabkan birdnest dan shorter distance casting... Tali nampak terbenam dan tidak tersusun dgn sekata pada spool, tinggi di tepi dan lekuk ditengah...

Saya cuba bantu.kalo abejayn pakai tali power pro, saya sarankan tukar tali jenis lain. masa cast tu jangan kuat2..maintain jek.masa cast tu pastikan spool menghadap ke arah kepala kita,bukan ke arah langit...saya hanya boleh tlg yang basic,saya pon baru lagi guna BC.harap membantu abeyjayn.
Guna teknik "petik" untuk cast.kalo abeyjayn tatau,saya pon tatau nak terang camna.nak cakap susah.cuba berbaik2 dgn otai2 BC,mintak tolong dorg ajarkan.susah belajar kalo takda cikgu.

TalapiaKing
26th July 2009, 01:59 AM
TQ Ubikentang,
ambo baru tukar rod 8-14 Ib, line tukar kepada 16Ib braid(0.15 mm) 100 m, masalah baru pulak timbul setiap kali cast.. lure akan tersentap kembali kearah kita menyebabkan birdnest dan shorter distance casting... Tali nampak terbenam dan tidak tersusun dgn sekata pada spool, tinggi di tepi dan lekuk ditengah...

kalo ni,rasenye abejayn kene kluarkan blk tali tu n respool blk..tp makesure guide selari dgn tmpt start tali tu gulung..err errr..harap2 paham :P

destroyer
26th July 2009, 09:42 AM
pendapt aku punca tali x tersusun berpunca dr keadaan birdnest yg berlaku lepas.....
pd permulaan memasukkan tali pastikan line guide n simpulan di spool bermula ditgh2......
jika berlaku birdnest maka kita akan memaksa tali utk lerai dr birdnest maka kita akan menarik tali secara kuat utk lepas dr birdnest tu....ni adalah sjh satu punca tali bertindan....
ade sesetgh tali yg yg bukan 100% braid kdg2 lebih mudah utk bertindal....knp punca aku x tau sbb tali braid aku ok je......
sblm bermula balingan pertama pd stp sesi casting pastikan tali dibasahkan sedikit......

kamalmohdnor
26th July 2009, 10:02 AM
banyak la otai2 bc kt cni..

destroyer
26th July 2009, 11:03 AM
byk ke......bro pun otai gak.....cume terlalu merendahkan diri.....

stone anglerina
27th July 2009, 04:19 AM
pendapat 5 sen aku, kalu tali bertindan dop kemas. faktor gewang ringan bleh jd punya gop (bro test dgn gewang 7g).
sbb tali bro.. 20lb. Jd semasa mengarau, tension kat mainline kureng. getaran ujung tip rod pun x sensitif masa karau gewang. faktor ada wat teknik jerking (ada loose line masa jerk) pun bleh jd gop. levelwind x berfungsi elok leh jd faktor gop.

cuba gewang kurang rintangan angin (supaya mudoh praktis) spt spoon 12g atau letak ladung jer dulu (ada jugak gadget serupa ladung tp dibalut plastik/getah yg mmg utk praktis). masa karau..pastikan leh rasa tension di mainline baru tali kemas. jgn luper setting brake leklok (ia turun smooth x tersekat2 atau terlaju laju turun). plg penting..thumbing dgn smooth gak utk elak birdnest.

errr.. abaikan pendapat kalu x leh pakai hihihihi.. aku cuba wat2 tau jerrr

abejayn
27th July 2009, 10:19 AM
[Nak tanye otai2 sini cikit,... set casting sy

Rod Fenwick Eagle 8-20Ib
reel banax avalon
tali Ichiban 20Ib braid
leader nylon 40 Ib
lure rapala shad rap 7 gm...
Bila saya cast boleh pegi lbh krg 50 kaki je... apasal x leh pegi jauh ye...
Ada yang tak sesuai ke dgn setting sy.

Setting brake yang ambo setkan "magnetic brake 2/3, spool tension secukup rasa ( enjut2 sikit baru lure jatuh).
Nie first time ambo guno BC... walaupun umur dah lama..[/quote]
aku rase laa... setting brake tuh yg silap plg awal sblm bab tali dan set up. dr ayat bro ... ( enjut2 sikit baru lure jatuh) maknanya setting terlalu ketat... lagi2 guna gewang 7g. sbb tanpa perlu enjut..patutnya gewang jatuh slow2.
cuba lagi.. experimen dgn setting brake tuh. setiap tukor gewang saiz lain2... kena ekjas. utk permulaan.. gunakan gewang yg kurang rintangan angin spt spoon.. leklok saiz 12g dulu. kasi paham dulu fungsi..[/quote]



TQ bro "Stone Anglerina".... ambo kan acu cuba try test tengok....

abejayn
27th July 2009, 10:24 AM
pendapat 5 sen aku, kalu tali bertindan dop kemas. faktor gewang ringan bleh jd punya gop (bro test dgn gewang 7g).
sbb tali bro.. 20lb. Jd semasa mengarau, tension kat mainline kureng. getaran ujung tip rod pun x sensitif masa karau gewang. faktor ada wat teknik jerking (ada loose line masa jerk) pun bleh jd gop. levelwind x berfungsi elok leh jd faktor gop.

cuba gewang kurang rintangan angin (supaya mudoh praktis) spt spoon 12g atau letak ladung jer dulu (ada jugak gadget serupa ladung tp dibalut plastik/getah yg mmg utk praktis). masa karau..pastikan leh rasa tension di mainline baru tali kemas. jgn luper setting brake leklok (ia turun smooth x tersekat2 atau terlaju laju turun). plg penting..thumbing dgn smooth gak utk elak birdnest.

errr.. abaikan pendapat kalu x leh pakai hihihihi.. aku cuba wat2 tau jerrr



pendapt aku punca tali x tersusun berpunca dr keadaan birdnest yg berlaku lepas.....
pd permulaan memasukkan tali pastikan line guide n simpulan di spool bermula ditgh2......
jika berlaku birdnest maka kita akan memaksa tali utk lerai dr birdnest maka kita akan menarik tali secara kuat utk lepas dr birdnest tu....ni adalah sjh satu punca tali bertindan....
ade sesetgh tali yg yg bukan 100% braid kdg2 lebih mudah utk bertindal....knp punca aku x tau sbb tali braid aku ok je......
sblm bermula balingan pertama pd stp sesi casting pastikan tali dibasahkan sedikit......


Once again TQ to MR Stone Angelerina....
and to MR Destroyer....

maklumat yang amat berguna ..... ambo akan try buat...dan respool... tali dan resetting set ambo...
demo-demo sini memang Otai....

abejayn
27th July 2009, 10:26 AM
TQ Ubikentang,
ambo baru tukar rod 8-14 Ib, line tukar kepada 16Ib braid(0.15 mm) 100 m, masalah baru pulak timbul setiap kali cast.. lure akan tersentap kembali kearah kita menyebabkan birdnest dan shorter distance casting... Tali nampak terbenam dan tidak tersusun dgn sekata pada spool, tinggi di tepi dan lekuk ditengah...

kalo ni,rasenye abejayn kene kluarkan blk tali tu n respool blk..tp makesure guide selari dgn tmpt start tali tu gulung..err errr..harap2 paham :P


TalapiaKing
TQ.... very 8X much....
benda yang ambo x pernah perasan.. dan ambil tahu sblm ini....

abejayn
27th July 2009, 10:29 AM
TQ Ubikentang,
ambo baru tukar rod 8-14 Ib, line tukar kepada 16Ib braid(0.15 mm) 100 m, masalah baru pulak timbul setiap kali cast.. lure akan tersentap kembali kearah kita menyebabkan birdnest dan shorter distance casting... Tali nampak terbenam dan tidak tersusun dgn sekata pada spool, tinggi di tepi dan lekuk ditengah...

Saya cuba bantu.kalo abejayn pakai tali power pro, saya sarankan tukar tali jenis lain. masa cast tu jangan kuat2..maintain jek.masa cast tu pastikan spool menghadap ke arah kepala kita,bukan ke arah langit...saya hanya boleh tlg yang basic,saya pon baru lagi guna BC.harap membantu abeyjayn.
Guna teknik "petik" untuk cast.kalo abeyjayn tatau,saya pon tatau nak terang camna.nak cakap susah.cuba berbaik2 dgn otai2 BC,mintak tolong dorg ajarkan.susah belajar kalo takda cikgu.


Tq... Ubi kentang...
Tlg skit ape benda fupanya beliau Teknik Petik..tu...

TalapiaKing
27th July 2009, 11:06 AM
teknik petik tu kalo xsilap pitchin tp smpi skang teman konpius lg camne :P
pekata kalo abejayn search utube..hehee

madie wizard
27th July 2009, 11:18 AM
ni skit info utk setting kuantan.... ade stengah caster d kuantan gune fluoro utk shock.. tp xpkai mcm piyang punye... hehehhe... mainline 15-30lb braided.. shock fluoro 30-40 lb... utk setting siakap/sebarau... ade stengah caster y pkai steel dlm 3inci di dpn shock leader...

lg menarik, ade yg pkai mainline 20lb braided.. leader d dpn pon gune braided 40.. cume kwn konpius mane dtgnye shock klau pkai braided d dpn.. tp tu la setting nye.. diorg ckp xde masalah pon klau pkai braided utk leader d dpn...

lg 1, setting rod biasenye mmg custom la... yg pasti kecik & comei.. hehehhe.. panjang biase 5''3.. blank dr G-loomis @ Xzoga... reel sudah pasti calcutta 50.. (setting otai2) ade jgk yg pkai shimano cromach(ejaan mcm salah je)... pon ramai yg pkai BC2 laen...

paling mendapat smbutan utk rod budjet ialah LEMAX IT SPORT.. murah... rm80 - rm100 je regenye..

TalapiaKing
27th July 2009, 11:25 AM
ni skit info utk setting kuantan.... ade stengah caster d kuantan gune fluoro utk shock.. tp xpkai mcm piyang punye... hehehhe... mainline 15-30lb braided.. shock fluoro 30-40 lb... utk setting siakap/sebarau... ade stengah caster y pkai steel dlm 3inci di dpn shock leader...

lg menarik, ade yg pkai mainline 20lb braided.. leader d dpn pon gune braided 40.. cume kwn konpius mane dtgnye shock klau pkai braided d dpn.. tp tu la setting nye.. diorg ckp xde masalah pon klau pkai braided utk leader d dpn...

lg 1, setting rod biasenye mmg custom la... yg pasti kecik & comei.. hehehhe.. panjang biase 5''3.. blank dr G-loomis @ Xzoga... reel sudah pasti calcutta 50.. (setting otai2) ade jgk yg pkai shimano cromach(ejaan mcm salah je)... pon ramai yg pkai BC2 laen...

paling mendapat smbutan utk rod budjet ialah LEMAX IT SPORT.. murah... rm80 - rm100 je regenye..

psl yg ni,dulu ada gak tokei kedai mana tah yg cakap kalo xnk pakai floro,pakai je braided yg poundage besar..
yg bezanya tokei kedai tu suh teman pakai braided 100lbs :P

stone anglerina
10th August 2009, 03:18 PM
lg 1, setting rod biasenye mmg custom la... yg pasti kecik & comei.. hehehhe.. panjang biase 5''3.. blank dr G-loomis @ Xzoga... reel sudah pasti calcutta 50.. (setting otai2) ade jgk yg pkai shimano cromach(ejaan mcm salah je)... pon ramai yg pkai BC2 laen...

paling mendapat smbutan utk rod budjet ialah LEMAX IT SPORT.. murah... rm80 - rm100 je regenye..
nih.. shimano Chronarch kot....

sipot sedot
26th August 2009, 05:31 PM
bro semua..klau pki spinning reel je leh x wt casting?kwn xreti la pki bc nih..bru nk merangkak nih :-?

TalapiaKing
26th August 2009, 11:31 PM
pakai spinning la best casting..pakai bc pun bes casting..err err..casting mmg best la kesimpulanyer :D
xkesah la pakai pe pun tp jgn la bwk mesin spinning saiz 6000 gi casting hehee..tcabut tulang ketiak tu nnt

sipot sedot
26th August 2009, 11:32 PM
pakai spinning la best casting..pakai bc pun bes casting..err err..casting mmg best la kesimpulanyer :D
xkesah la pakai pe pun tp jgn la bwk mesin spinning saiz 6000 gi casting hehee..tcabut tulang ketiak tu nnt
keh3..kesimpulannye ape yg cuba disampaikn bro TK ialah casting mmg best!!! =))

TalapiaKing
26th August 2009, 11:35 PM
ya ya :D gitu la gamaknyee..

sipot sedot
26th August 2009, 11:54 PM
keh3..ckp boleh je kn senang..saje k rosakkn otak kwn nih :))

TalapiaKing
27th August 2009, 02:16 AM
xreti la direct2 nih..tok ngulu mmg ngajor bkias :P

sipot sedot
27th August 2009, 05:25 PM
xreti la direct2 nih..tok ngulu mmg ngajor bkias :P
berkias camni mau terbabas kwn..keh3.. :D