PDA

View Full Version : Reel dan Rod sesuai untuk pancing siakap...



ismikayz
11th November 2008, 01:16 PM
Askum dan Salam Sejahtera...nak tanye ckit...boleh tak otai2 kat sini bgtau sy jenama dan jenis rod serta reel jenis baitcaster atau spinning yang sesuai untuk pancing siakap...tali,dan juga lure yang sesuai...saya berminat nak casting siakap nih...sampai mimpi2 nih...adesh...patu klu ade petua dia skli pun cantek gak...
mekasih....

J3me
11th November 2008, 01:30 PM
hoh tuan pun dpt mimpi sama ke? kawe pun gian siakap ni...ada port dah? kawe pong tok tahu menahu pasal casting siakap tu..kawe cuma ada rod telescopic je..ngan rod 7' seahawk tu..agak2 bleh je kan..

ismikayz
11th November 2008, 02:29 PM
hehe..ha'ah..dpt mimpi..tulah pasal....nakk menuntut ngan sesape yg terror mensiakapkan diri nih....

J3me
11th November 2008, 02:30 PM
kat lubuk ni ramai je otai..tunggu nanti diorg mesti menepek je...mike duk mana nih?

supernatural
11th November 2008, 02:45 PM
salam bro is,
ambo ni bukan terer, tp boleh la nk berkongsi pengalaman cetek yg ada ni.
mmg siakap menjadi idaman setiap kaki casting.
seperti ambo jua.
berikut adalah apa yg ambo boleh cadangkan untuk set casting tuan. set ni ambo bgtau yg kelas murah dan sederhana la.

ROD-poundage sekitar 6-15lbs/8-15lbs/8-17lbs/8-20lbs.
1. Berkley Cherrywood
2. Fenwick GT/HMX/HMG
3. Lemax(Strom Legend/G7/Starmax/Platinum/Legend Evo-selebihnya bro bleh clik sini http://www.lemaxpro.com/rods.htm
4. Abu Garcia Tournament/Conolon/Ultracast
5. Shakespeare Connoiseur/Contender/Ugly Stick(Lite)
6. Eupro Hammer/Crazy Horse dll
7. Daiwa

dan banyak lg pilihan rod. yg tu cuma yg terlintas dikepala ambo masa ni.

REEL-better cari yang bersaiz 2500 dan ke atas agar tali braided 14lbs dpt masuk lebih 200mtr.

Spinning
1. Shimano (Sienna/Slade/Aernos/Aerlex/Alilvio/Sedona/Saros/Syncopate dll)
2. Daiwa (Liberty/Crossfire/Sweepfire/Regal dll)
3. Mitchell
4. Tica
5. Abu Cardinal
6. Okuma (Avenger/Epixor dll)
7. Ryobi

BC/LP
1. Abu Garcia (Revo Inshore/Pro,Silver Max/Ambassadeur dll)
2. Shimano
3. Shakespeare
4. Pinnacle
5. Daiwa
6. Banax (Zest)
7. Okuma

TALI-sebaiknya guna braided sbb diameter kecil dan lebih kuat. so bleh masuk panjang dan lontaran lebih jauh.
1. Stren
2. Power Pro
3. Sesame
4. Sufix
5. Berkley
6. Timberwolf (yg ni paling murah dan kuat ambo guna, diameter kecil berbanding braided lain)

SHOCK LEADER
1. Berkley
2. Sufix
3. Maxima


LURE-lure ni kene beli banyak. at least ada 10 ketul baru sedap. sbb selalu kene tukar2 ikut lubuk.
Rapala
1. Husky Jerk
2. Shad Rap
3. Original Floater
4. Skitterwalk
5. Skitterpop
6. Countdown
7. Taildancer
8. X-Rap

Owner
1. Zip N Ziggy

Storm
1. Chug Bug
2. Minnow Stik

Heddon
1. Super Spook Jr.

Rebel
1. Rebel Minnow

Yo-Zuri
1. Crystal Minnow
2. LX Minnow
3. TX Minnow
4. Arms Popper
5. Hydro Popper
6. Tobimaru


rasanya tu saja yg dpt ambo kongsi buat masa ni.
dh kene karen siakap ni best bro..
selamat mencuba.

sekian my 2lbs.

J3me
11th November 2008, 03:01 PM
lure tu ada pic ke supernatural?

supernatural
11th November 2008, 03:07 PM
bro bleh cuba klik kt multiply ambo kt bawah tu.
ada la pic sket. tp x update campur lure baru.

kl nk jelas lg bro tgk kt website lure:
1. http://www.stormlures.com
2. http://www.rapala.com
3. http://www.heddonlures.com
4. http://www.eupro.com
5. http://www.halcotackle.com/international/home.html
6. http://www.surecatch.com
7. http://www.strikepro.com
8. http://www.yo-zuri.com/Main.aspx
9. http://www.ownerhooks.com
10. http://www.lurenet.com/catalog.aspx?catID=RebelLures

ada lagi lure2 lain. tp bro bleh la melayari sendiri.
sekian 2lbs pendapat ambo.

J3me
11th November 2008, 03:20 PM
penjelasan yg complete..n mantap..mekasih bung..

supernatural
11th November 2008, 03:21 PM
ya udah bro.

ismikayz
11th November 2008, 03:24 PM
Fuhh..tengkiu bro supernatural..memang supernatural tul nih...ni bkn ckit maklumat nih...leh buat buku nih..hehe..apa pun trimas bro supernatural atas maklumat lengkap,padat dan mampat nih...ok klu bab budget lak...klu budget dlm 300 ke 350 rod dan reel yang mana paling match?Ckup ke budget bnyak tu?atau ada yang lebih budget lagi?

ismikayz
11th November 2008, 03:25 PM
kat lubuk ni ramai je otai..tunggu nanti diorg mesti menepek je...mike duk mana nih?
saya duk setapak je...dekat je tu...setapak jer...

J3me
11th November 2008, 03:29 PM
oooo dekat tu...kot nak gi cari siakap tu...ajak le..kawe nok ikut..(tanpa kemaluan dan segan silu)

ismikayz
11th November 2008, 03:35 PM
oooo dekat tu...kot nak gi cari siakap tu...ajak le..kawe nok ikut..(tanpa kemaluan dan segan silu)

:shock: hehe..mana gi kemaluan mung? ok bohh..bereh..

J3me
11th November 2008, 03:38 PM
ok..pagi esok je kita teruskan niat suci nih...moh kita ke bagan lalang

ismikayz
11th November 2008, 03:40 PM
duh..set yang seswaii lum ade lah j3me...ikut nafsu dan klu tak keje mau je sy ikut sama....

J3me
11th November 2008, 03:41 PM
kawe saja je...heheh

mofudume
11th November 2008, 03:41 PM
bagan lalang area mane bro???

J3me
11th November 2008, 03:43 PM
ntah la...si danhans ckp situ byk siakap..mike biasa ke sana?

mofudume
11th November 2008, 03:45 PM
xpenah...kawan dengan abang kawan dok mencarik port...

J3me
11th November 2008, 03:48 PM
cuba hubungi danhans..bile mike nak g tu..? kawe dpt tahu di sugai besar pun ada port

mofudume
11th November 2008, 03:50 PM
tak tau lagi...dapat tau area best, cerita banyak takdak...redah je

J3me
11th November 2008, 03:51 PM
nanti kawe terjah sg.besar..kalu ok kawe update..

mofudume
11th November 2008, 03:53 PM
rrrrrogerrrrrr

supernatural
11th November 2008, 03:53 PM
Fuhh..tengkiu bro supernatural..memang supernatural tul nih...ni bkn ckit maklumat nih...leh buat buku nih..hehe..apa pun trimas bro supernatural atas maklumat lengkap,padat dan mampat nih...ok klu bab budget lak...klu budget dlm 300 ke 350 rod dan reel yang mana paling match?Ckup ke budget bnyak tu?atau ada yang lebih budget lagi?

alaa cket je tu bro.
pengalaman masih 2lbs berbanding org2 lain yg 200lbs hehehe.
kl tuan bajet RM350 tu dh ngam2 tu.
kl tuan kt KL lagi dpt murah brg berbanding ambo kt TRG.

sbg contoh:

1. rod Fenwick Eagle GT= RM120 / Lemax G7 (RM 80) / Berkley Cherrywood (RM80) / Shakespeare Connoiseur (RM80)
2. reel Ryobi Ecusima 2500(RM100),Applause(RM140), Xenos(RM 160) / Shimano banyak yg bawah RM200 / Daiwa Liberty, Regal
3. braided STREN Super Braided 114lbs 300 yds (RM 130)
4. Berkley monofilament (buat perambut) 30lbs (RM 25)
5. lure dalam 5 ketul (RM 100++)
6. snap swivel saiz 2/4 (RM 4, ada 10 ketul)


bg ambo, RM300 untuk rod dan reel sudah mencukupi bro.
cuma untuk line,lure, leader, swivel la kene topap duit sket.
biasa la bro, kl start zero banyak la sket kene beli cam ambo dulu jg.

tp bro, itu rega kt TRG. kl kt KL mungkin berubah.
dan reel jgn lebih daripada siri 4000 dn jgn kurang 2500.
rod pula jangan lebih 20lb dan jangan kurang 6/8lb la tkt nnt kene ikan besar naya kene dera hehe.

maybe tuan bleh tgk kt multiply ambo, ado gambar2 set casting ambo situ. sekadar rujukan bro.
sekian 2lbs dari ambo.

ismikayz
11th November 2008, 04:23 PM
trimas bro supernatural...lagi maklumat lengkap dr bro...erm,rasanya blehlah sy g kepong tackle beli set mancing yang sesuai...bulan ni takleh..tp hujung bulan ni buleh kut....moh ramai2 kita serbu kepong tackles...hehe

J3me
11th November 2008, 04:24 PM
kawe beli Daiwa Sweepfire 2000 ari tu, rm55. tapi yg longgok je

gaara_X
11th November 2008, 04:35 PM
kawe beli Daiwa Sweepfire 2000 ari tu, rm55. tapi yg longgok je

demo beli mana nie....molek ler tue...

J3me
11th November 2008, 04:35 PM
kepong tackle..tapi org ckp itu barang rejek..tp ok je bg kawe..heheh

gaara_X
11th November 2008, 04:37 PM
koz kawe use yg daiwa sweepfire 1500...

supernatural
11th November 2008, 04:38 PM
ye betul tu bro, kt kepong takcle la murah2.
nnt dh beli kasi update sini bro.

~Sharing Is Caring~

J3me
11th November 2008, 04:38 PM
sweepfire A ke sweepfire B? asalnya kawe beli nak main bottom je..tp sbb reel tu kecik...ringan wat casting..pastu pakai plak joran telescopic...hahaha

supernatural
11th November 2008, 04:41 PM
kl bleh cari la reel yg ada anti-reverse/infinite reverse.

J3me
11th November 2008, 04:47 PM
eh..cemana tu be?

gaara_X
11th November 2008, 04:50 PM
sweepfire A ke sweepfire B? asalnya kawe beli nak main bottom je..tp sbb reel tu kecik...ringan wat casting..pastu pakai plak joran telescopic...hahaha

dia ada jenis R ngan B..ambo amik jenis B.......nie pun ambo baru nak try bro supernatural...koz before nie use banax bester 700 jah.....

J3me
11th November 2008, 04:55 PM
stradic demo pun lawa...brape lonni rege nih?

Feroz
11th November 2008, 06:59 PM
kalau tali sulam pakai 30 paun wat casting mana mana port bleh kan ???

supernatural
12th November 2008, 08:15 AM
Daiwa Sweepfire A
http://img160.imageshack.us/img160/8889/swwepfireaav9.jpg (http://imageshack.us)

Daiwa Sweepfire B
http://img391.imageshack.us/img391/598/swwepfirebad9.jpg (http://imageshack.us)

Daiwa Sweepfire R (rear drag)
http://img143.imageshack.us/img143/6370/swwepfirergt7.jpg (http://imageshack.us)

reel ni kl nk sedap, carila yg power handle. pendapat ambo la.

J3me,
infinite reverse tu cmni la, kiranya bila bro pusing handle tu then nk nak pusing ke belakang blk dh xleh.
maknanya xder free antara pusingan ikut jam dan lawan arah jam. cuba bro test kt reel. rego stradic loni ambo tok pasti la gu.rasonyo adola dalam rm400++ atau dkt2 rm500. bleh la bro wat casting tu. loni pon dok kilek hok tu sebatang jah.

Feroz,
tali sulam 30lb tu bg ambo agak besar kl nk wat casting. takkan bro guna tali 30lbs dengan rod bawah 20lbs kan? pastu kl tali 30lb pon reel mesti saiz 4000 ke atas. kl nk selesa tali berkekuatan 20lb ke bawah la. tali terlalu besar bleh menjejaskan persembahan gewang, terutama gewang bersaiz kecil.

J3me
12th November 2008, 09:23 AM
aik sweepfire ni ada dua jah...maknanya hok kawe ni...pirate copy la...heheh dia tulis di spool sweepfire A 2000...hehe..

supernatural
12th November 2008, 09:44 AM
sorry bro, tertinggal. Sweepfire A pon ada hehehe.. ori tu.

J3me
12th November 2008, 09:47 AM
oo ye ke...ABS tu apa eh? Anti Braking System ke? cam myvi je..heheh

supernatural
12th November 2008, 10:03 AM
ABS (ADVANCED BALLISTIC SYSTEM)- ambo pon x expert mano. cuma apa yg ambo dpt dari web la. kelebihan ABS Spool ni untuk kelancaran casting(lontaran), mengelakkan berlakunya kekusutan tali dan juga kelebih kekuatan drag sbb diameter untuk drag washer lebih besar daripada spool biasa.

kl salah mohon yg lebih pakar betulkan.

selebihnya demo buleh tgk sini.
http://img48.imageshack.us/img48/2064/absspoolru7.jpg (http://imageshack.us)


just my 2lbs bro.

J3me
12th November 2008, 10:09 AM
oooo..kiranya mmg sesuai la si sweepfire ni jadi reel casting..sbb ada ABS.. TQ TQ...stradic demo npk mcm ABS jugok tuh...heheh

supernatural
12th November 2008, 10:14 AM
okey doh tu gu untuk casting.
member2 ambo pon rama pakai tu.
stradic tu lebih kurang ABS daiwa la. kl shimano x silap 'Propulsion Line Management System'.

demo kt mano gu? ambo kt Kole Ganu.

J3me
12th November 2008, 10:16 AM
kawe nya..org koto baghu..tp duk nya di kolupo..hehe...demo ni wpun slalu ngaku pendpt 2 paun..tp mce berpaun-paun doh eksplensyen demo tu..kawe ni tok reti mana la pasal reel nih..atau pun menatang lain dl hal2 mancing nih

sisik
12th November 2008, 10:18 AM
Bro Supernatural nak tanya sikit... Rod Lemax model Storm Legend & Star Max berapa harga pasaran kalau tahu??

supernatural
12th November 2008, 10:26 AM
J3me,
heheheh meme kawe pon baru lg dalam mancing ni. masih toho ore kato ilmu tu. banyok lg nok keno belajar. kl x reti gak kito pakat2 belajar la gu. tu pon ambo dpt maklumat dari website. sambil ambo share ngan orang buleh ambo belajar jugok. oo ore koto baghu.. sekapal la kito. ambo ore pasir puteh jah. tp loni kijo ganu.

sisik,
pasal rega rod tu ikut tpt jugak bro. kl yg Storm Legend kt kuala terengganu dalam rm120-140 rasanya. kl yg starmax tu pon lebih kurang rm120. itu kt TCE Tackle. kl time ada sale bleh dpt diskaun sampai 20%.
kl bro kl lagi murah. ambo ada satu rod Lemax G7 6'6" 6-15lb rm80 masa beli. mmg best rod ni. x mahal tp kuat.

just my 2lbs

J3me
12th November 2008, 10:29 AM
dari segi kepiecean rod ni...mana lagi sedap wat casting? 1 piece ke 2 piece? kalu bikini 2 piece sexy ooo

sisik
12th November 2008, 10:31 AM
TQ Bro Supernatural for your info..

supernatural
12th November 2008, 10:33 AM
J3me,
hahahah demo gak.. sampai bikini pulok!
jang tebeng sebut bikin tu... bahayo.
kl nk sedap 1 pc la gu. tp 1 pc ni susah nk bawak tu jah. rod casting kawe pakai 2pc gu, cuma untuk jigging je beli 1pc. sbb skang ni teknologi dh maju, so pengeluar rod telah mencipta teknologi 1pc untuk 2pc.

sisik,
u r most welcome bro.

sisik
12th November 2008, 10:46 AM
Bro Supernatural ada sikit lagi pertanyaan mengenai gewang kalau diikut kan gewang ni pun ada macam2 model kan...
kebiasaanya kalau bermodalkan dlm range RM30 biasanya model jenis ape yg sesuai..

J3me
12th November 2008, 10:49 AM
buke ko demo ni dlm KPN pun ada ko?..kawe pun ada Jemay27 tu

sisik
12th November 2008, 10:54 AM
buke ko demo ni dlm KPN pun ada ko?..kawe pun ada Jemay27 tu
Mana tahu nie...cam bomoh aje :shock:
Biasalah Bro cari pengetahuan mana2 pun saya sapu jadi ianya memberi menafaat kepada semua.. :D

supernatural
12th November 2008, 11:02 AM
sisik,
mengenai gewang ni kene tgk spesis apo target tuan. itu mungkin bro bleh dpt dgn menjelajah laporan memancing. dari situ bro bleh tgk gewang apa member2 guna untuk ikan apa.
kl modal rm30 tu macam2 gewang bleh dpt. rapala,storm,owner,ecogear,maria,heddon,sebile,eup ro,rebel,abu,surecatch,strike pro,yo-zuri dan banyak lg.

J3me,
jolo doh la tu ambo la tu tuan. ouhh jemay 27 tu demo la. kemah2.

J3me
12th November 2008, 11:05 AM
kawe stakat ni takdop lg gewang harga cecah 30..hehe chap ayam je

supernatural
12th November 2008, 11:08 AM
x kira la gu. cap ayam pon kl lalu depan ike dio behe jugok.
ambo pnh guna Eupro Minnow RM10 di Kenyir. sekali cast je naik Arowana 1kg.
molek2 je dpt ikan tu.

sorry tuan tanah... off topik.
amacam tuan tanah dh dpt set casting ke ni? diam je? ke tgh beli set hehe

sisik
12th November 2008, 11:08 AM
sisik,
mengenai gewang ni kene tgk spesis apo target tuan. itu mungkin bro bleh dpt dgn menjelajah laporan memancing. dari situ bro bleh tgk gewang apa member2 guna untuk ikan apa.
kl modal rm30 tu macam2 gewang bleh dpt. rapala,storm,owner,ecogear,maria,heddon,sebile,eup ro,rebel,abu,surecatch,strike pro,yo-zuri dan banyak lg.

J3me,
jolo doh la tu ambo la tu tuan. ouhh jemay 27 tu demo la. kemah2.

Bro Supernatural maksud saya bagi mancing siakap... model dan saiz ape yg sesuai dan apakah gewang ni bolehkah gunakan pd kolam & muar?

supernatural
12th November 2008, 11:11 AM
ouhhh... kl siakap tu tpt ambo ni biasa guna:

RAPALA
1. Husky Jerk
2. Original Floater
3. Skitterpop
4. Shap Rap

STORM
1. Chug Bug

HEDDON
1. Super Spook Jr.

REBEL
1. Rebel Minnow

OWNER
1. Zip N Ziggy

sisik
12th November 2008, 11:19 AM
ouhhh... kl siakap tu tpt ambo ni biasa guna:

RAPALA
1. Husky Jerk
2. Original Floater
3. Skitterpop
4. Shap Rap

STORM
1. Chug Bug

HEDDON
1. Super Spook Jr.

REBEL
1. Rebel Minnow

OWNER
1. Zip N Ziggy

Macam mane pula dengan saiz panjangnya???
Bagi saya tak kira cap ape jika ada duit lebih atau terpijak baru saya sapu yg ada brand.
Rezeki bukan ditangan kita kalau dah sampai masanya apa pun jadi.. insyallah

supernatural
12th November 2008, 11:23 AM
saiz tu biasa ambo guna antara 7cm,9cm dan 13cm(yg ni biasa untuk rebel,rapala husky dan original floater).

sisik
12th November 2008, 11:31 AM
Gewang seperti diatas sesuai atau tidak bagi mancing utk siakap kolam???

supernatural
12th November 2008, 11:37 AM
mengenai tu ambo tak berapa pasti la.
sebenarnya lain padang lain belalang bro.
tp tak salah mencuba.
itula sbbnya sebaik2 mempunyai banyak jenis gewang.
tp apa2 pon better usha or tanya org biasa guna gewang apa kt kolam tu.

sebagai contoh;
di kolam Kakilai SP, Rapala Skitterpop, Shad Rap, Soft Plastic selalu org guna kl di kolam.

J3me
12th November 2008, 12:30 PM
sisik..mike duk mana?

sisik
12th November 2008, 01:42 PM
sisik..mike duk mana?

Saya kat Sri kembangan anda kat mane?

J3me
12th November 2008, 02:07 PM
saye di kepong je tuan

J3me
12th November 2008, 02:41 PM
sisik..mike duk mana?

Saya kat Sri kembangan anda kat mane? tu ha ada gamba lure paberet siakap..

ismikayz
4th December 2008, 01:19 PM
sisik..mike duk mana?

Saya kat Sri kembangan anda kat mane? tu ha ada gamba lure paberet siakap..

J3me tok napok pun lure peberet tuh...huhu...nak tau sangat lure peberet,ngetop tuh...ade try kat kg aritu...nk cr siakap...blukang saiz lengan hambe yang blasah lure hambe...bagi kat indon yang mancing sebelah hambe...tak prasan hambe guna yg mana, jenama cekai je..eupro kut...jenis minnow...baru blajor menggewangkan diri nih...hehe...tp bangga gak banax zest yang baru beli tu dpt lesen blukang....wakaakaka...

ismikayz
4th December 2008, 01:23 PM
x kira la gu. cap ayam pon kl lalu depan ike dio behe jugok.
ambo pnh guna Eupro Minnow RM10 di Kenyir. sekali cast je naik Arowana 1kg.
molek2 je dpt ikan tu.

sorry tuan tanah... off topik.
amacam tuan tanah dh dpt set casting ke ni? diam je? ke tgh beli set hehe

hehe..diam2 dah terbeli banax zest ngan joran lemax mende tah....maap supernatural..ambe cuti kawin...baru balik dr tganu ahad lepas...huhu...sayang tak bwk set cast...klu tidak leh ajak tuan ajar hambo casting nih..huhu...tp tganu hujan je masa hambe gi

ismikayz
4th December 2008, 02:20 PM
adesh...mohon ampun...ngan konpiden jek kata banax zest...shilap daa...br tgk td dlm boot kete...banax sedna daa....wakakaaka...